Emberek

Kiderült, kik a világ legjobb séfjei

A legjobb séfek
Szerző: Gusto
2017/11/28   |   12:35

Franciaország ismét bizonyítja, hogy kulináris ügyekben verhetetlen.

A monacói Chefs World Summiten vasárnap kihirdették, kik lettek 2017 legjobb séfjei, és a száz csúcsszakácsból idén 41 lett francia, szemben a tavalyi 35-tel. De a top 10-ben is hat franciát találunk, köztük Pierre Gagnaire-t, Pascal Barbot-t és Alain Ducasse-t, na és magát az első helyezett Michel Troisgros-t.

Ez egyébként egy szakmai díj, maguk a séfek szavaznak minden évben a legjobbakra. A kezdeményezés a francia Le Chef magazintól indult 2015-ben. Ők kértek fel 552 kettő-, illetve három Michelin-csillagos séfet szerte a világon, hogy szavazzanak öt általuk legjobbnak tartott kollégájukra.

A díjnak egyébként van számos kritikusa, akik azt vetik a szervezők szemére, hogy nem lehet tudni, pontosan kik szavaznak az eljárás során. Azt is problémásnak tartják, hogy az idei listáról például látványosan hiányoznak a latin-amerikai séfek (mindössze egyetlen képviselőjük került be a top 100-ba, Alex Atala), és a nők is alulreprezentáltak. Csupán négy női séf bukkan fel a listán: Dominique Crenn, Anne-Sophie Pic, Elena Arzak és Nadia Santini.

Az idei győztes Michel Troisgros (Maison Troisgros, Roanne), aki gyakorlatilag beleszületett a csúcsgasztronómiába. Roanne-i éttermét 1930-ban a nagyapja alapította, majd apja és nagybátyja szerezte meg 1968-ban a három Michelin-csillagot. Troisgros filozófiája az egyszerűség, a szezonalitás és az összetevők egyenrangúsága.

A világ legjobb séfjei 2017-ben – a séfek szerint:

  1. Michel Troisgros – Maison Troisgros
  2. Yannick Alléno – Alleno Paris
  3. Joan Roca – El Celler De Can Roca
  4. Arnaud Donckele – Residence de la Pinede
  5. Pierre Gagnaire – Restaurant Pierre Gagnaire
  6. Emmanuel Renaut – Flocons de Sel
  7. Enrico Crippa – Piazza Duomo
  8. Pascal Barbot – L’Astrance
  9. Szeidzsi Jamamoto – Nihonryori Ryugin
  10. Alain Ducasse – Plaza Athenee

(forrás: www.finedininglovers.com)

Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Olvasósarok