Életmód

Miért nem jó az almát meghámozni?

Szerző: Gusto
2017/12/15   |   13:26

An apple a day keeps the doctor away, ezt a mondást minden kezdő angolos hamar megtanulja. Napi egy alma az orvost távol tartja, valahogy így hangzik magyarul. Tényleg igaz az angol bölcsesség? Napi egy alma vitamin- és rosttartalma valóban elég az üdvösséghez?

A rövid válasz úgy szól, hogy sajnos nem.

De az alma tényleg fontos vitamin- és rostforrás, sőt amit kevesebben tudnak, nagyon gazdag másodlagos növényi hatóanyagokban. Ez utóbbiak viszonylag új felfedezések, de a táplálkozáskutatók egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak nekik. A 21. század vitaminjainak is nevezik ezeket az anyagokat, mivel nagy szerepet játszanak abban, hogy a zöldségek és a gyümölcsök egészségmegőrző hatásúak.

Ma már harmincezret tartanak számon, csak néhány példa ebből a rengetegből: a sárga és piros színű zöldségek és gyümölcsök többek között karotinoidot, a hüvelyesek szaponint, a piros szőlő és az alma flavonoidot, a fokhagyma szulfidvegyületet tartalmaz.

Az alma C-vitamin-tartalma nem óriási, egy gyümölcsben 15–50 milligramm van, ami a napi szükségletünknek mindössze 10 százalékát fedezi. Ha nagy mennyiségű természetes C-vitamint akarunk magunkhoz venni, együnk inkább brokkolit, savanyú káposztát vagy citromot-narancsot. Az alma erőssége ezekben a bizonyos másodlagos növényi hatóanyagokban van.

Például a kvercetinben, amely vírusölő hatású és a szürkehályog megelőzésében is jótékony szerepet játszik, a polifenolban és a glutationban, amely erősíti az immunrendszert és segíti a rák elleni védekezést, vagy a pektinben, amely remek béltisztító.

A vizsgálatok szerint a régi almafajták, például a golden delicious, a cox narancs, a boscoopi szép egészségesebbek, mint az újabbak. Nemcsak vitaminban, de poifenolban is jóval gazdagabbak. Hogy miért? Azért, mert a polifenolokat a gyümölcs azért termeli, hogy így védekezzen a gombák és a kártevő rovarok ellen.

Ha azonban steril körülmények között termesztik és ráadásul még permetezik is, a polifenoltermelés, vagyis az alma immunrendszerének aktivitása alábbhagy.

Fontos tudni, hogy az almát tényleg nem szerencsés meghámozni, ezek a bizonyos jótékony hatóanyagok többnyire pont a héjban vagy közvetlenül a héj alatt gyűlnek össze – hiszen alapvetően a gyümölcsöt védik, nem az emberek kedvéért jönnek létre.

Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Olvasósarok