Borok

Megtaláltuk a legjobb magyar rozépezsgőt

Szerző: Kling József
2017/12/27   |   15:24

Javítsanak ki, ha tévedek, de tudomásom szerint Sauskáék készítették el az első tokaji rozépezsgőt.

Fele tokaji furmint, másik fele chardonnay, pinot noir, hárslevelű. A furmint és a chardonnay a Medve-, Birsalmás-, Úrágya- és Istenhegy-dűlőkből, a pinot noir a Padihegyről származik. A kiemelkedő minőségű alapanyagokból csúcspezsgő született.

Ár-érték tekintetében is nagyon ott van: 4300 forint, amit nem fáj kicsengetni ezért a minőségért. 

Az összes idén kóstolt magyar rozépezsgő közül vitán felül ezt szeretem a legjobban. Többször összekóstoltam a hazai mezőnyben, mindig elsőként került ki a versenyből.

A szőlőt egészfürtös préseléssel dolgozták fel. Ahogy a champagne-i rozépezsgők nagy könyvében meg van írva, a fehér alapborok házasítása után a teljes mennyiséghez 5% pinot noir-t adtak. A dosage: 6 gr/l. Több mint 20 hónapig érett palackban.

Színe valahol félúton a rózsa és a lazac között, függ a fényviszonyoktól is. Fotón például elég nehéz visszaadni a szín eleganciáját. Minden porcikájában érvényesül az elegancia.

Fehérboros pohárból kóstolom. Habzása hamar lecsendesedik, apró buborékjai a kifinomult struktúra alapjai.

Illatában gyümölcsök, virágok, fűszerek. Eper-cseresznye, leheletnyi fahéj-szegfűszeg (nem akartam elhinni, de tényleg ott van), és a korty végén ásványosság, ami illatot, ízt, struktúrát összefog.

Krémes, puha a korty, hosszú, szép íve van.

 

Legolvasottabb
Megvan az idei Magyarország tortája
Magyarország cukormentes tortája is.... Tovább »
Feljelentik a borászokat a madárriasztó hangágyúk miatt
10-12 másodpercenként durrognak a hangágyúk.... Tovább »
Hat fogás a Parlamenttől a Rákóczi hídig
Teszteltük Budapest egyetlen gasztrohajóját.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az idei Magyarország tortája
Magyarország cukormentes tortája is.... Tovább »
Feljelentik a borászokat a madárriasztó hangágyúk miatt
10-12 másodpercenként durrognak a hangágyúk.... Tovább »
Hat fogás a Parlamenttől a Rákóczi hídig
Teszteltük Budapest egyetlen gasztrohajóját.... Tovább »
Olvasósarok