Ajánljuk

Nagyon finom pezsgőket ajánlunk szilveszterre

Szerző: Rozsomák
2017/12/29   |   13:14

A Gusto Delicate polcairól most szuper pezsgőket válogattunk szilveszterre.

Ezt tudta?

A mi pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta. Hitel című munkájában nevezi először a franciák habzóborát pezsgőnek. Utazgatásai során 1822-ben Franciaországban találkozott először a gyöngyöző itallal, amikor barátjával, Wesselényi Miklóssal meglátogatták a Moët pezsgőházat Épernay-ben.

Pol Roger Brut Reserve (16 000 forint)

Az alapborok (pinot noir, pinot meunier, chardonnay) 30 különböző cru termései. A tétel 25%-ban tartalmaz reserve (korábbi évjárat) borait. Mindhárom fajta egyenlő arányban alkotja a házasítást. A pinot noir a testet-struktúrát építi, a pinot meunier a frissességet és gyümölcsösséget adja hozzá, a chardonnay a komplexitást, fineszt, eleganciát. Négy év érlelés után hagyta el a pincét. 

Ritka, hogy az íz az illatból ilyen simán következzen. Virág (orgona, jácint, fehér ibolya), gyümölcs (grapefruit, ananász, lime) és finom ásványos jegyek kavarognak a fehérboros pohárban. Ennek a pezsgőnek minden kortya élmény. 

Taittinger Prestige Rosé

Bár viszonylag fiatal pincészet, a család csak a 20. század második felében kezdett pezsgővel foglalkozni, mára ott a helye Champagne 5 legjobb pezsgőháza között. Clovis Taittinger nem hisz a Brut Nature-ben, szerinte a stílus része a cukordozázs.

Az biztos, hogy ennek a prestige rozénak van stílusa. Vörösboros hangsúlya már hagymahéjvörös színében jelentkezik. Illatban-ízben fokozódik. Szóval átjön az alapborok aránya: 60% pinot noir, 30% pinot meunier és 10% chardonnay.

A pinot noir málnás-vörös áfonyás, ibolyás aromái áttörnek a buborékfalon. Még sosem ittam ilyen erőteljesen vörösboros pezsgőt. A háttérben mandulás keksz és kandírozott narancs- és citromhéj.

Struktúrájának krémességét, a buborékok alkotta szerkezet eleganciáját nehéz lenne fokozni. Rengeteg meló, odafigyelés, energia és idő van egy ilyen palack champagne-ban. Nehéz megérteni és elfogadni, de ezért kerül 25 000 forintba.

Nicolas Feuillatte Brut Rosé (19 000 forint)

Gondosan válogatott alapborok házasítása a legjobb cru területekről. Három évig érlelődött a pincében. A vörösboros karakter itt is jelentkezik, bár nem olyan erősen mint a Taittinger esetében. Gyümölcsössége feketeribizli és málna.

Édes gyümölcsössége olyan erőteljes, hogy ebben az esetben nem beszélhetünk csontszáraz pezsgőről. Intenzív a korty, kifinomult a struktúrája, hosszú az utóíze. Karakteres, emlékezetes champagne. 

Charles Heidsieck Brut Réserve (16 000 forint)

A Charles Heidsieck pezsgő fogalom, a kifinomultság és elegancia szinonimája. A pinot noir, chardonnay és pinot meunier azonos arányú házasításában negyven százaléknyi a reserve (átlagban 10 éves) alapborok aránya. A pezsgő minimum három, maximum hat évig érlelődik a pincében. 

Színe mély arany zöldes villanásokkal. Illata gyümölcsökben tobzódik (őszibarack, mangó, grapefruit, lime) a háttérben ásványos és toastos jegyekkel. Ízben az ásványosság és gyümölcsösség egyenlő arányban van jelen. Utóízében elmozdul az ásványos-mandulás irányba. 

Krémes, bársonyos felület, zamatban gazdag utóíz, nemes aromák. Mindezt még emeljük négyzetre és akkor megkapjuk ennek a számok nyelvén leírhatatlan élménynek az illúzióját. 

Rácz Lilla Brut Nature (6000 forint)

Egészen más világ ez a villányi borvidéken készült kézműves, csontszáraz nyerspezsgő.

„A brut nature, a nyerspezsgő azt jelenti, hogy önmagával töltöm vissza, egy másik degorzsált palackból. A hagyományos pezsgőkészítési eljárás során itt expedíciós likőrrel töltik fel, tehát legtöbb esetben cukrot adnak hozzá. Még a száraz pezsgő is tartalmazhat akár 12 gramm/liter cukrot. Erre azért van szükség, mert a szénsav által keltett szárító hatást szeretnék harmóniába hozni. A nyerspezsgőben nincs cukor, az szárazra kierjedt. Ez egy más karakterű pezsgő" – mondja róla egy interjúban a készítője. 

A sauvignon blanc zöldes-virágos aromái mellett a mandulás, mogyorós ízjegyeké a főszerep. Tabukat döntöget ez a pezsgő, sztereotípiákat bont le a női-férfi szerepeket és ízlést illetően. 

Hiszen ezt a férfiasan markáns pezsgőt nő készítette. És nagyon sok nő kedvence. Erre varrjanak gombot.

Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Olvasósarok