Ha csak egy magyar pezsgőt választhatnék 2017-ből
Ha csak egy magyar pezsgőt választhatnék 2017-ből, akkor az vitán felül a Légli Ottó Méthode Traditionnelle Brut 2015 lenne.
Miért? Mert kirobbanóan vitális, gyümölcsös, fantasztikus egyensúlyt mutat illat, íz, struktúra, buborék, sav.
Illatában szőlő, alma, őszibarack, fehér virágok. Ízben a gyümölcsökhöz társul a citrusos frissesség. Buborékjai krémesek, a korty puha, izgalmasan összetett, és hosszú, lecsengésében leheletnyi ásványosság.
Mert polci áron 4750 forint, és pontosan három palackkal vehetek belőle egy jó champagne (átlag 15 000 forint) áráért.
Azt egy percig nem állítom, hogy fölveszi a versenyt egy Pol Roger vagy Charles Heidsieck Brut Réserve-vel. Nem, nem veszi fel.
De Légli pezsgője nem akar champagne-nak látszani.
Már csak azért sem, mert bár hagyományos eljárással készült, furmint és rajnai rizling küvéje. Szóval sehol egy francia fajta benne.
Balatonboglár magas mésztartalmú, agyagos talaján termett a szőlő, 6-39 éves tőkéken, 1, 5 kg terheléssel tőkénként. A szőlőt Légli szeptember közepén szüretelte. Palackban erjedt és érlelődött.
Mestermunka!
(Van egy nagy testvére amúgy ennek a pezsgőnek, az Villa Boclar 2013 névre hallgat. Az is csodás, de nekem ez jobban tetszik!)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK