Ízek

Így készül a japánok gyilkos desszertje

Szerző: Gusto
2018/01/04   |   11:35

A tavalyihoz hasonlóan idén két ember halt meg Japánban a hagyományos újévi desszert, a rizsből készült gombóc fogyasztása közben. Többen válságos állapotban kerültek kórházba.

Idén egy 50-es és egy 80-as éveiben járó tokiói férfinak akadt végzetesen a torkán a töltött rizsgombóc, a mocsi.

További 13 embert szállítottak kórházba elakadt gombóccal a torkában. Volt olyan év, amikor 24-en szorultak orvosi ellátásra a mocsi miatt, és arra is akadt már példa, hogy valakinek porszívóval szippantotta ki a torkából az ott ragadt gombócot egy talpraesett családtag.

Főleg az idősek és a gyerekek azok, akik nem tudják jól megrágni a ragacsos újévi édességet.

Na de mi is pontosan a mocsi, a japánok hagyományos, újévi fojtós desszertje?

A japán desszertnek nemcsak a fogyasztása, de már a készítése is bizonyos értelemben életveszélyes lehet.

A többnyire gombóccá formázott rizstésztát ugyanis előzőleg döngöléssel készítik. A végén a gombócokat valami finomsággal töltik meg, ami többek között lehet gyümölcs vagy fagyi is.

Komoly erőre van szükség ahhoz, hogy az egész rizsszemekből a nyúlós tésztát kikalapálják. Japánban természetesen mocsidöngölő ünnepet is tartanak.

A rizst beáztatják, aztán megfőzik. Utána hatalmas famozsárba öntik és fakalapáccsal elkezdik püfölni. A kalapácsos ember mellett van egy segéd is, aki az ütések között villámgyors mozdulatokkal nedvesíti, forgatja a masszát.

Az egész nagyon látványos performance. Lényege, hogy mindketten tartsák a ritmust, ha ugyanis valamelyikük elvéti, az könnyen kéztöréshez vezethet. Íme egy jó kis videó.

Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Olvasósarok