Életmód

Fuguriadót fújtak egy japán városban

Szerző: Gusto
2018/01/16   |   19:17

Hangszórókon figyelmeztették kedden a lakosságot egy japán városban arra, hogy több adag olyan fugu - gömbhalból készült étel - került forgalomba, amelyből figyelmetlenségből nem távolították el a veszedelmes idegmérget tartalmazó májat.

Aicsi tartományban, Gamagori város egyik szupermarketjében adtak el öt adaggal a májjal szennyezett méregdrága téli ínyencségből, az előrecsomagolt gömbhalételből. Az egyik fugucsomag felbontásakor vették észre, hogy az a májat is tartalmazza. A hatóságok azonnal a katasztrófahelyzetekre szánt utcai hangszórókon figyelmeztették a város lakosságát a mérgezésveszélyre. Két adag fugut vissza is vittek a vevők, két másik csomagot még keresnek.

Az egészségügyi minisztérium utasította a szupermarketet, hogy függessze fel a gömbhalcsomag árusítását, az áruház azonban bejelentette, hogy a jövőben egyáltalán nem árusít fugut. (A fugu egyaránt jelöli a gömbhalat és az abból a mérgező részek eltávolításával készült ételt.) Az üzlet korábban is forgalmazott fugut, de sosem lett belőle baj. 

Egy gömbhalban körülbelül harminc emberi élet kioltásához elegendő tetrodotoxin található, a fajoktól függően elsősorban a májban, a petezsákban, a bélrendszerben és a hal bőrében. A cianidnál 275-ször halálosabb idegméreg nem közömbösíthető mosással vagy hőkezeléssel. 

A fugu okozta halálesetek ma már nagyon ritkák, de még tavaly is 31 ember szenvedett fugumérgezést Japánban.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Olvasósarok