Borok

Az olaszrizling újra a legfontosabb fehér fajta lett

Szerző: Gusto
2018/01/29   |   12:12

Lezajlott az Olaszrizling Szerintünk esemény Csopakon, amelyet a Jásdi Pince és a Szent Donát Birtok közös szervezésében idén nyolcadik alkalommal redneztek meg.

A szombati nyílt sétálókóstolót egy zárt körű szakmai nap előzte meg, amelyen a 26 kiállító pincészet egy-egy tételét kóstolták meg egymás társaságában maguk, a borászok.

Az idei kiadásban annyi változást terveztem, hogy három kategóriában: Balaton-bor, Hegy-bor (pl. Csopaki, Badacsonyi stb. és dűlős bor (Sóskút, Panoráma, miegymás) kértünk borokat a kollegáktól a közös kóstolóra – mindenkitől csak egyet, hogy a különböző borkategóriákkal szembeni követelményekről, egymáshoz való viszonyáról beszélgethessünk és felkértem Fiáth Attilát, hogy moderálja a kóstolót ill. a beszélgetést. (Jásdi István)

A szokásostól eltérően idén az egyes tételek vakon érkeztek és úgynevezett „Origó” pontozásos rendszerben kerültek véleményezésre.

Gyakorlatilag a kóstolón arról kellett mindenkinek döntenie, hogy az adott tétel megfelel-e annak a képnek, amit ő maga pl. egy Balaton–bortól, hegy-bortól stb. elvár. A tétel az-e, ami, vagy kicsit, zavaróan vagy elfogadhatatlanul eltér attól. (Jásdi István)

A szakmai vacsorán a balatoni Olaszrizling piramis három szintjét [Balaton-Hegy-Dűlő] először volt alkalmunk egy sorban kóstolni. A régiós szint mára letisztult stílusa mellett megtapasztalhattuk a hegyborokban rejlő termőhelyi üzenetek erejét. Feladatunk most az egyes hegyek egyedi illat- és ízjegyeinek feltérképezése valamint a referenciaborok közös kiválasztása. Mind a termelők, mind a borértő közönség számára izgalmas időszak következik. (Kovács Tamás)

Egy borvidék igazi ereje az összefogásban, a jól átgondolt közös munkában mutatkozik meg. Ennek jelképe a PIRAMIS és az ORIGO, azaz a borvidéki stílusok logikus egymásra épülése és egységes karaktere. Ebben léptünk előre nagyot a hétvégén. A BalatonBor után megkezdtük a HegyBor és a DűlősBor kategóriák elemzését az ORIGO módszerrel. A munka elindult és a borászok elszántságát látva hamarosan látványos eredményeket hoz majd. (Fiáth Attila)

A szakmai napot másnap délután a nagyközönség számára is nyilvános sétálókóstoló követte, amely két helyszínen, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokhoz tartozó Márga Bisztróban került megrendezésre. A helyszínek közötti átjárhatóságot a jegy árában benne foglaltatott transzfer biztosította.

A másnapi sétálókóstolóra a belépő jegyek mennyiségét a tavalyi felére csökkentettük, hogy elkerüljük azt a veszélyt, amelyik minden boros rendezvényt fenyeget. Nem engedjük elkocsmásodni, meg akarjuk tartani a borászok és a borfogyasztók olyan beszélgetős forumának, amely mindkét oldalnak élménnyel és tanulságokkal szolgál.

Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően - az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók. Magunkat a saját üstökünknél megragadva húztuk ki a mocsárból, de lassan eljött az ideje, hogy munkánk sikeréhez a szakmai és állami szervezetek is hozzá tegyenek valamit! (Jásdi István)

(fotók: Bagi Péter és Szabó Miklós)

Olvasósarok