A hét bora

Az Auchanban lőttük ezt a szuper crémant-t

Szerző: Kling József
2018/02/17   |   09:26

A Crémant ott figyelt a budaörsi Auchan polcán. 4990 forintról leárazták 2449-re.

Mindig felmerül bennünk a gyanú, biztos azért akciózzák, mert valami szakértő jól megkóstolta és megállapította, hogy elindult a lejtőn, gyorsan adjanak túl rajta.

Ez azonban kizárt, mert ez a crémant olyan friss, elegáns és krémes, hogy rögtön megbántuk, miért nem két palackkal tettünk a kosárba.

Csodás virágos-almás-őszibarackos-grapefruitos-mandulás illat, finom buborékok és megdöbbentően krémes textúra a pohárban. Beaune déli részén, a Rully régióban készült, ahol a legjobb burgundiai pezsgők születnek.

Muszáj rágooglizni, kik követték el ezt a pezsgőmerényletet.

A Vitteaut Alberti családi pincészet kizárólag crémant-ban utazik. A Blanc de Blancs ugyebár azt jelenti, amikor a pezsgő 100%-ban fehér szőlőből, Champagne-ban kizárólag chardonnay-ból áll.

Itt a 80% chardonnay mellé került egy kis aligoté is, ami kimondottan jól áll ennek a kis csodának. 16-18 hónapot érlelődött palackban, ugyanazon metódus alapján, ahogy Champagne-ban készül a pezsgő.

De mi is az a crémant?

Francia pezsgő, ami nem Champagne-ban készül. Hanem például Burgundiában, ahol 1826-óta a Rully alrégióban csodaszép habzóborokkal rukkolnak elő.

Szigorú hozamkorlátozás, egészfürtös préselés, maximalizált szén-dioxid-tartalom és minimum 9 hónapos érlelés. Burgundiában főként chardonnay, pinot noir, néha pinot blanc, aligoté és csipet gamay házasításából készül.

Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Olvasósarok