A hét bora

Ezt a tokaji furmintot még megemlegetjük

Szerző: Kling József
2018/03/17   |   15:40

Nemrég osztottuk meg a jó hírt, hogy Homonna Attila a Moric projekt Hidden Treasure égisze alatt született 2015-ös furmintja felkerült a New York-i Le Bernardin étterem étlapjára.

Muszáj volt még csavarni egyet a sztorin azzal, hogy a bort meg is kóstoljuk. Attilától, akit ezer éve ismerek, kaptunk egy palackkal. Tar Ferenc Carpe Diem borbárjában amúgy még akad pár üveggel belőle.

Tehát: Homonna Attila Tokaj, 2015 Furmint Hidden Treasures A Moric Project

A bort négyen kóstoljuk, elfogultság kizárva. Egyedül én tudom, mi van a pohárban, a többi delikvens nem.

A fajtajelleget azonnal mindenki csekkolja, ehhez tényleg nem kell Master of Wine-nak lenni. 

A dugó kipattintása után 10 perccel hűvös-mentás, ásványos-növényi illat teperi le az őszibarackos-körtés gyümölcsösséget.

"Amikor egy bornak már az illata elegáns, akkor a folytatásban nem érhet csalódás" - jegyzi meg egyikünk.

Homonna AttilaHomonna Attila

"Ezt oda lehet tenni a burgundiai ikonok mellé, kérem, olyan rétegzetten ásványos" - fakad ki másik kóstolótársunk.

A lelkesedés érthető. A bor tényleg rejtett kincs. Ha valaki csak ezt kóstolja, máris képet kaphat arról, mit tud a furmint Tokajban, ha nem édes. Mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy Tokajnak tényleg a száraz furmint lenne a nagykövete a világban. Szerintem ez zsákutca. Tokajt nem lehet egyetlen fajtára, pláne nem a száraz borra felépíteni. De ez legyen az én bajom.

Ettől még ez a furmint nagyon ott van. Hat gramm maradékcukra (sose mondanám meg, hogy ennyi) mindent lekerekít.

A test krémes, olajos, hűvös selyem, az elegancia minden kortyot hűséges kutyaként követ. A gyümölcsösség egy bizonyos ponton átveszi az illat és íz karmesteri pálcáját, körte, alma, őszibarack, aztán visszavesz mindent az ásványosság, a citrusos, hosszú utóíz szétszálazhatatlan fűszerekkel a lecsengésben.

Amikor felfedem a többieknek, mit kóstoltunk, néma csönd telepszik a poharakra. És ez mindennél beszédesebb.

(Amúgy 5000 palack készült belőle.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Homonna Attila furmintja a világ második legjobb éttermében

Legolvasottabb
Mégsem a cukor az elhízás oka
Számos tanulmány szerzője a szénhidrátokat, mások a fehérjét hibáztatják.... Tovább »
Nagyon állat ez az irsai
Na, de ki volt Irsai Olivér?... Tovább »
Négy érmet nyertek a Kreinbacher-pezsgők a pezsgő vb-n
Kihirdették a legjelentősebb nemzetközi pezsgőverseny, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) ... Tovább »
Íme a tökéletes fröccsbor
Lényege a szomjoltó, savankás íz.... Tovább »
Legolvasottabb
Mégsem a cukor az elhízás oka
Számos tanulmány szerzője a szénhidrátokat, mások a fehérjét hibáztatják.... Tovább »
Nagyon állat ez az irsai
Na, de ki volt Irsai Olivér?... Tovább »
Négy érmet nyertek a Kreinbacher-pezsgők a pezsgő vb-n
Kihirdették a legjelentősebb nemzetközi pezsgőverseny, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) ... Tovább »
Íme a tökéletes fröccsbor
Lényege a szomjoltó, savankás íz.... Tovább »
Olvasósarok