Gourmet

Ételekkel teszi jobbá a világot

Massimo Bottura
Szerző: Gusto
2018/03/29   |   09:02

A világ egyik leghíresebb séfje, Massimo Bottura érkezik Budapestre.

Nemcsak képzőművészeti alkotásnak beillő fogásairól ismerik a csúcsgasztronómia egyik sztárját, hanem jótékonyságáról is. Massimo Bottura megújította az olasz konyhát, és évek óta kiáll az éhezés visszaszorítása, a társadalmi kirekesztés és az ételpazarlás ellen.

Júniusban a Brain Bar fesztiválon beszél vállalásáról, a hírnévvel járó felelősségről és a szenvedélyről, ami folyton hajtja.

A modenai három Michelin-csillagos étterem, az Osteria Francescana séfje, aki a riói olimpia ideje alatt az olimpiai faluban megmaradt alapanyagokból főzött a hajléktalanoknak.

Akárcsak évekkel azelőtt Milánóban a 2015-ös milánói Expón nyitott különleges ingyenkonyhát, a Refettorio Ambrosianót, ahol a város szegényeit és hajléktalanjait látta vendégül olyan ételekkel, amiket az Expón kidobásra ítélt hozzávalókból kreált.

Mindig van egy mentőötlete: a 2012-es itáliai földrengésekkor több ezer tonna Parmigiano Reggiano sajtot – és azok készítőit – mentette meg egy egyszerű recepttel, így a drága finomság nem a kukában végezte.

Olaszországban sztárnak számít, aki gondol azokra is, akiknek nem telik luxusra. Feleségével, Larával elindította a Food for Soul non-profit szervezetet, ahol megmaradt élelmiszerekből az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak, immár Európa több nagyvárosában, így Párizsban és Nápolyban.

A 2018-as Brain Bar vendégeként nemcsak pályája állomásait villantja fel, ami nagymamája konyhaasztala alatt indult, ahol tésztagyúrás közben a liszt a hajába hullott, hanem azt is, hogyan vált a művészet, a vízió, inspiráció, intuíció és szenvedély mindennapi alapanyagaivá és küzd az ételekkel a társadalmi kirekesztettség, az éhezés és az ételpazarlás ellen.

A Magyarország leginspirálóbb eseményének választott Brain Bar fesztivált idén június 1-2 között rendezik a Corvinus Egyetem campusán. A több mint félszáz világhírű és úttörő- gondolkodót, tudóst, politikust, művészt felsorakoztató fesztivál fókuszában a jövő legérdekesebb, legellentmondásosabb témái állnak, mint például a robotok és emberek együttélése, a mesterséges intelligencia morális kérdései, a Big Data és tech monopóliumok hatalma vagy a Szilícium-völgy és a startup kultúra kritikája.

(forrás: Brain Bar)

Legolvasottabb
Megvan az első 2 Michelin-csillagos magyar étterem
Íme a 2018-as magyar Michelin-csillagok. Ezekben a pillanatokban derült ki, mi a helyzet a hazai csi... Tovább »
Megvan az idei Borászok Borásza díj győztese
A Jövő Borásza és a Borászok Barátja is.... Tovább »
Pörkölt diszkófényben
Két hete nyitott az Arany Tacskó bistro.... Tovább »
Bezár a Tanti is, végleg
Már nem az a kérdés, miért veszítette el a Michelin-csillagot.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az első 2 Michelin-csillagos magyar étterem
Íme a 2018-as magyar Michelin-csillagok. Ezekben a pillanatokban derült ki, mi a helyzet a hazai csi... Tovább »
Megvan az idei Borászok Borásza díj győztese
A Jövő Borásza és a Borászok Barátja is.... Tovább »
Pörkölt diszkófényben
Két hete nyitott az Arany Tacskó bistro.... Tovább »
Bezár a Tanti is, végleg
Már nem az a kérdés, miért veszítette el a Michelin-csillagot.... Tovább »
Olvasósarok