A hét bora

Bemutatom Mister Grüner Veltlinert

Szerző: Kling József
2018/04/02   |   10:15

„Sokat élni, sokat látni, sokat tanulni.”

Ez Bernhard Ott, az izgalmas wagrami borvidék legendás borásza, az osztrák Herr Grüner Veltliner hedonista jelmondata. Kedvenc osztrák borászomtól kóstoltam néhány aktuális tételt.

Michael Pronay borkritikus ragasztotta rá a találó „Mister Grüner Veltliner” titulust.

„A zöldveltelini a mi nagy esélyünk. Sehol másutt nem lehet belőle olyan bort készíteni, mint nálunk. A zöldveltelinit nem telepítheti akárki, mint mondjuk a chardonnay-t, és nem degradálhatja jellegtelen divatborrá.”

Bernhard Ott 1992-ben, 20 évesen nekivágott a nagyvilágnak. Hátrahagyta a 16 hektáros, nagy műgonddal felújított alsó-ausztriai borászatot, amely 1889 (!) óta van a család birtokában, és a nyolcszáz lelkes kis falut, Feuersbrunnt.

Bejárta Európa legnevesebb borászatait, magába szívott egy csomó új élményt és ismeretet, ám alig egy év múlva – apja váratlan megbetegedése miatt – haza kellett térnie, hogy levezényelje a szüretet a családi birtokon.

Nem érte be azzal, hogy precízen megoldja a feladatot: tele volt új ötletekkel. Száműzte az ósdi, dohos, nagyméretű fahordókat, és fényes acéltartályokat állított a helyükbe. Ugyanezzel a lendülettel kihajította a birtokon termő fajták nagy többségét, és a „kenyéradó” zöldveltelinire koncentrált.

1994-ben a híres német sommeliere, Paula Bosch megkóstolta a fiatal borász első kísérleteit, és mindjárt a müncheni Tantris (két Michelin-csillagos étterem) borlapjára ajánlotta őket.

A drasztikus minőségi ugrás és a szakmai elismerés meggyőzte a fiatalember apját, hogy fia rátermett a családi birtok vezetésére, és átadta neki a stafétabotot.

Bernhard trágya helyett komposzttal táplálta a földet, lóherét, repcét ültetett, mivel a mostanság egyre forróbb nyarakon a zöldfelület valóságos áldás: megtartja a vizet, és védi a talajt az eróziótól. Szép lassan és következetesen átállította a birtokot biodinamikus művelésre.

Alsó-Ausztria nyolc borvidékéből öt (Wachau, Traisental, Kremstal, Carnuntum és Wagram) a Duna mentén található, ami a különleges klimatikus és talajviszonyokkal magyarázható. A nedvesebb óceáni és a száraz pannon éghajlat találkozik itt össze. 

Nyaranta a forró nappalokat hűvös éjszakák követik, ezt az ellentétet a szőlő mélységgel, ásványossággal és eleganciával hálálja meg. A talaj változatos, viszonylag kis területen variálódnak köves, löszös, meszes, agyagos, homokos-hordalékos partszakaszok.

Bernhard Ott – bár ő maga mindig tiltakozik az elnevezés ellen – sztár-, vagy ha jobban tetszik kultborász lett. 2008-ban a Falstaff magazin az Év borászának választotta. Kristálytiszta, finoman ásványos grüner veltlinerei a világ legjobb éttermeinek borlapjain szerepelnek.

A legtöbben hierarchiában gondolkodva építik fel szortimentjüket. Az egyszerűbb, vékonyabb, könnyebb bortól haladnak a sűrűbb, nehezebb, összetettebb felé.

Bernhard Ott ebben is kivétel. Az ő borai tulajdonképpen egyenrangúak, a köztük lévő különbséget a karakter, a dűlő, a mikroklíma határozza meg, a szőlő minősége a birtok minden szegletében egyformán magas. Egymásra hangolt borok. A 2016-os évjáratból kóstoltam néhány tételt.

Az Am Berg 2016 színe szalmasárga zöld villanásokkal. Illata köves, száraz, csonthéjas magvak, szárított mentalevél, fehérbors, friss tárkony, gyökér, petrezselyem. Gyümölcsössége a szőlő direkt aromája, zöldalma, citrom, ami hamar átfordul fehér virágokba. Majd inkább szárított zöldfűszerek egzotikus-érzéki földes aromával. Szikár, de nem aszkéta bor.

A Fass 4 2016 krémesebb, olajosabb struktúrát mutat, a savak és ásványok viszonya vibráló, szikrázó, vitális és üdítő. Amikor Ott még nagy fahordókat használt, egyszer egy zsűri a 4. hordót kiáltotta ki ama év legjobb zöldveltelinijének, innen maradt rajta a név, Fass 4, vagyis a 4. hordó.

Rajta maradt a név, mert a Spiegel és a Rosenberg dűlő termése már csak acéltartályt látott. Szikrázik ez a bor: fehérbors, virágok, alma, őszibarack, citrom, zöldfűszerek. Krémes, elegáns, nagy test, bizsergető savak. Nem véletlen, hogy ez a fajta viszonyítási pontja.

Riesling Feuersbrunn 2016 Bernhard nemcsak a zöldveltelíniben, a rajnai rizlingben is király. Hűvös terület, a hűvösség visszaköszön a borban: menta és fűszernövények, virágok, csonthéjasok aromavilága egyesül sós, köves ízekkel, rendkívüli savkarakterrel.

Basszus, elképesztően nagy bor!!!

Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Nekünk ez a legszebb magyar pinot noir
Megérteni a pinot noirt? Lehetetlen.... Tovább »
Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Nekünk ez a legszebb magyar pinot noir
Megérteni a pinot noirt? Lehetetlen.... Tovább »
Olvasósarok