Borok

Ilyen édes legyen ez az év!

A lényeg
Szerző: Gusto
2017/01/01   |   16:44

Legyen olyan édes ez az év, mint ez a fantasztikus aszúesszencia!

Hogyan készül ? Az aszúszemeket egyenként, kézzel szedik. Egy szüretelő naponta 5-10 kg közötti mennyiséget gyűjt be. A bogyók 15-20 napig állnak az Oremus borházában. Ahogy a szemek egymást préselik, önsúlyánál fogva lassan kicsepeg a a sűrű eszencia.

Ezek után 50 literes üvegballonokban érlelődik. Két év után 68 literes, úgynevezett „átalag" hordókba fejtik át, ahol folyatatja fejlődését. Palackban évtizedekig is eltartó, nagyon lassú érlelés után teljesedik ki.

Ritka ajándéka az életnek, hogy ezt a bort kóstolhatjuk. Illatban aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack, mézes, teás, pipadohányos felhangokkal. 

Ízben kirobbanó gyümölcsösség, amelynek kifinomult savak a legfőbb hordozói. Édessége, bármilyen koncentrált is, nem kaparja a torkot, nem teng túl, a savak finoman visszafogják, moderálják. Krémes, sűrű a szerkezete, túlmutat a legtöbb aszúélményen. 

Csoda, hogy ezzel a borral kezdhettük az új évet!

Legolvasottabb
Az útkereső messiás
Van azonban egy másik fele is a Szepsy-sztorinak.... Tovább »
Megnyitott Budapest legnagyobb borbárja
Ló és zsiráf, Buddha és dzsungel.... Tovább »
Mit keres a syrah Somlón?
2006-ban volt az első (szűz) szüret, azóta böki sokak szemét. ... Tovább »
Bordeaux-ban már lopják a szőlőt, olyan katasztrofális az évjárat
Mindenki pánikol, az irigység és féltékenység mérgező levegőjét szívjuk.... Tovább »
Legolvasottabb
Az útkereső messiás
Van azonban egy másik fele is a Szepsy-sztorinak.... Tovább »
Megnyitott Budapest legnagyobb borbárja
Ló és zsiráf, Buddha és dzsungel.... Tovább »
Mit keres a syrah Somlón?
2006-ban volt az első (szűz) szüret, azóta böki sokak szemét. ... Tovább »
Bordeaux-ban már lopják a szőlőt, olyan katasztrofális az évjárat
Mindenki pánikol, az irigység és féltékenység mérgező levegőjét szívjuk.... Tovább »
Olvasósarok