Borok

Ilyen édes legyen ez az év!

A lényeg
Szerző: Gusto
2017/01/01   |   16:44

Legyen olyan édes ez az év, mint ez a fantasztikus aszúesszencia!

Hogyan készül ? Az aszúszemeket egyenként, kézzel szedik. Egy szüretelő naponta 5-10 kg közötti mennyiséget gyűjt be. A bogyók 15-20 napig állnak az Oremus borházában. Ahogy a szemek egymást préselik, önsúlyánál fogva lassan kicsepeg a a sűrű eszencia.

Ezek után 50 literes üvegballonokban érlelődik. Két év után 68 literes, úgynevezett „átalag" hordókba fejtik át, ahol folyatatja fejlődését. Palackban évtizedekig is eltartó, nagyon lassú érlelés után teljesedik ki.

Ritka ajándéka az életnek, hogy ezt a bort kóstolhatjuk. Illatban aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack, mézes, teás, pipadohányos felhangokkal. 

Ízben kirobbanó gyümölcsösség, amelynek kifinomult savak a legfőbb hordozói. Édessége, bármilyen koncentrált is, nem kaparja a torkot, nem teng túl, a savak finoman visszafogják, moderálják. Krémes, sűrű a szerkezete, túlmutat a legtöbb aszúélményen. 

Csoda, hogy ezzel a borral kezdhettük az új évet!

Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Íme a kemény sajtok királya
A parmezán egy csoda!... Tovább »
Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Íme a kemény sajtok királya
A parmezán egy csoda!... Tovább »
Olvasósarok