Óriási nemzetközi siker a Kreinbacher Prestige Brut pezsgője

2018. 05. 29., 16:12
Borok
7303
By

Idén közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a legnagyobb borversenyként ismert Decanter World Wine Awards 2018-ra. A Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét 97 pontra értékelte a zsűri, ezzel kategóriájának legjobbjaként platinaérmet kapott.

Az eddiginél is magasabb pontszámmal másodjára sikerült a hazai borok mellett tradicionális pezsgővel is platinaérmet elhozni a világversenyen.

A Kreinbacher Prestige Brut 97 ponttal jutott a második fordulóba, ahol platinával díjazták. A tavalyi siker és az akkori meglepően erős 95 pontos eredmény után a somlói Birtoknak másodjára is sikerült az aranyéremesekhez képest szintet lépnie, ezúttal még magasabb pontszámmal. A pezsgők mezőnyében mindössze 11 platina született, ezek között szerepel például a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires. Ráadásként a Kreinbacher Brut Classic pezsgőjével egy ezüstöt is elhozott (90 pont).

Fotó: Juhász Bogi

Legkiválóbb tételük, a Prestige Brut tradicionális módon, palackos erjesztéssel és érleléssel készül. A fő szőlőfajta a furmint, amelyet a chardonnay egészít ki, a házasítást minimum 24 hónapig érlelik seprőn. A DWWA csodás, komplex illatát, remek intenzitását és kifinomultságát emelte ki jellemzésében.

További három platinaérmet is elnyert a világversenyen Magyarország:

  • a Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora,
  • a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata és
  • a Figula Köves 2016-ból egyaránt platinát és 97 pontot kapott.

Tokajban négy aranyérem is született. A somlói borvidékről a Tornai Pincészet Top Selection Grófi Juhfark 2016-os évjárata ezüsttel (90 pont), a Kreinbacher Juhfark Selection 2015 bronzéremmel szerepel a díjazottak között (87 pont).