A bor, amiben még soha nem csalódtam

2020. 06. 20., 14:31
A hét bora
9959
By

Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok. Soha nem csalódtam benne.

Ár-érték arányban (2390 Ft) máig verhetetlen. A korty teltsége, az íz gazdagsága, zamatai sokszínűsége mindig többet adott, mint amennyibe került.

Kiss Gábor 2019 Rouge 364.

A 2019-es évjárat nóvuma a cabernet franc 50 százalékos aránya. A merlot 25, a cabernet sauvignon 15, a kékfrankos 10 százalék. Ez utóbbi tavaly jelent meg először a világfajtákra bazírozott küvében, és határozottan jól áll neki.

Amúgy a címke is megújult, nem látványosan, de készítőjének neve például dombornyomást kapott. Egyébként mellőz minden sallangot, minimalistán az infókra szorítkozik.

A Rouge 364 évről évre gyümölcsösebb, Kiss Gábor szerint az igazi gyümölcsbomba a 2020-as évjárattal robban majd.

Nekem már ez is gyümölcsesszencia.

Mélyebb szín, mint amire számítanánk. Illata málna (málnacukor), érett fekete cseresznye, erdei gyümölcsök (áfonya), lila virágok (ibolya).

A bor szövete lágy, kellemesen tapad az érett tannin, minden kortya simulékony. Finom savak, könnyedség és komoly tartalom találkozása az artisztikum vasalódeszkáján.

Készítésének kulisszatitkaiból annyit árult el Kiss Gábor, hogy a mustot a zajos erjedés előtt lekapta a héjról, majd három-négy nap hideg áztatás következett. A must 100 gramm cukorral volt még tele, amikor kipréselte, aztán fémtartályban, majd három hónapig 500 literes francia hordókban érlelődött a nemes lé.

Kiss jó egy hónapja töltötte palackba, 14 ezer üveg készült összesen.

Ha esetleg nem lenne rá jelentkező, egyedül is meginnám, bizonyos idő alatt.

De félek, nélkülem is elfogy.

fotók: gusto.hu