A legjobb bortestvérek

2019. 07. 20., 17:09
A hét bora
4699
By

A Pannonhalmi Főapátság 2003-ban debütált Tricollis (három domb) névre hallgató borával. A Főapátság és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. összefogásával feltámasztott borászat spiritus rectora Gál Tibor volt, annak idején ő állította Liptai Zsoltot a borászat élére.

„Lassan körvonalazódik, végső formájukban milyen borokat lehet Pannonhalmán készíteni. Csak az a biztos, hogy jó irányba haladunk, hogy itt nagyon magas minőségű, egyedi jelleggel bíró terroir-borokat lehet előállítani”, nyilatkozta pár éve Liptai Zsolt.

Liptainak idővel azt is sikerült bebizonyítania, hogy Pannonhalmán a fehér és vörösbor képes fej-fej mellett megmutatni azt a bizonyos egyedi jelleget.

Legjobb példa erre a fehér és vörös Tricollis testvérpár, most mindkettő új címkével, egymáshoz öltöztetve figyel a polcokon.

Mindkettő három dűlő (Széldomb, Tavaszó és Babszökő) és három fajta, a fehér esetében olaszrizling, rajnai rizling és fűszeres tramini, a vörösben pinot noir, cabernet franc és merlot találkozik.

Tricollis Fehér 2018

Már a színe is üdítő, zöld reflexben gazdag. Illatában fehér virágok, rózsa, őszibarack, citrusfélék és leheletnyi akácméz. Vakon kóstolva rajnai rizlingnek gondolnám, hazai interpretációban. Ízben finom savak, citrusok, még mindig rajnais hangulat.

A 13%-os alkoholt kevesebbnek érezni. A teste könnyed, de van benne anyag, krémesség, puhaság, amit szépen ellensúlyoznak a feszes, de nem metálosan penge savak. Utóízben ásványok és zöld aromák, kizárólag pozitív értelemben.

2150 forintért nagyon jó vétel.

Tricollis Vörös 2018

A fehérnél még egyedibb, sajátos, intenzíven fűszeres. Illatban a lila virágok mellett elsőre keleti fűszerek (csipet ánizs, római kömény). Kis levegőztetés után a gyümölcsösség uralja az illatzónát: meggy, málna, cseresznye, áfonya.

Végtelenül szelíd tanninok, gazdag, de jól értelmezhetően könnyed test az alapképlet. Vörösborokban a fogyasztóbarát ár-érték arányt hazai viszonylatban nehéz megteremteni. Ebben a borban mégis sikerült.

2790 forintért nagyobb élmény, mint amennyibe kerül.