A pohárban már tavasz van

2018. 03. 11., 19:05
A hét bora
2411
By

Nem szeretem a sauvignon blanc-t. Soha nem is szerettem, tehát nem volt miből kiábrándulnom. Ha odadugják az orrom alá, kötelességtudóan megkóstolom és elmondom róla a véleményem. 

Ezt olvasom a Botársaság honlapján erről a borról: „Organikusan gondozott szőlő áprilisi szüretből, egészfürtös préselés, részben spontán erjesztve, finomseprőn, tartályban érlelve, a Wairau-völgyből, agyagos talajról.“

Dog Point Vineyard 2017.

A birtok viszonylag fiatal, 2002-ben építették az új-zélandi sauvignon blanc hírnevét öregbítő híres Cloudy Bay alapítói.

Dog point szűkebb körzet Marlborough borvidéken belül. Nevének eredete a birkalegeltető európai telepesekig vezethető vissza, akiknek kutyái gyakran elcsatangoltak a semmibe, ahelyett hogy az állatokat terelgették volna szorgalmasan. Kutyahűség, dog point a neved. Bár valószínűbb, hogy azok a pásztorok nem érdemelték meg kutyáik hűségét.

A birtok kvázi kézműves, organikus és bio, semmi vegyszer, csak nagy-nagy odafigyelés. Biztos így van.

Messze kiemelkedik eddigi sauvignon blanc élményeim közül. Illata hűvös, félreismerhetetlen fajtajelleg, de nem az olcsóbb, hanem a nemesebb fajtából.

Macskapisi még sosem volt ilyen elegáns, ez tény. Ez a pikáns „vadállati“ aroma mélységet kölcsönöz a bornak. Fölötte-alatta a kirobbanni készülő tavasz: bodza, csalán, fű, aztán kis idő múlva zöldfűszer, gyógynövény, ásványosság. Ez utóbbi az ízképnek is főszereplője.

Nagyon szép bor, egyszer mindenképp érdemes kipróbálni. 5950 forintért vesztegetik.