A pohárban már tavasz van
Nem szeretem a sauvignon blanc-t. Soha nem is szerettem, tehát nem volt miből kiábrándulnom. Ha odadugják az orrom alá, kötelességtudóan megkóstolom és elmondom róla a véleményem.
Ezt olvasom a Botársaság honlapján erről a borról: „Organikusan gondozott szőlő áprilisi szüretből, egészfürtös préselés, részben spontán erjesztve, finomseprőn, tartályban érlelve, a Wairau-völgyből, agyagos talajról.“
Dog Point Vineyard 2017.
A birtok viszonylag fiatal, 2002-ben építették az új-zélandi sauvignon blanc hírnevét öregbítő híres Cloudy Bay alapítói.
Dog point szűkebb körzet Marlborough borvidéken belül. Nevének eredete a birkalegeltető európai telepesekig vezethető vissza, akiknek kutyái gyakran elcsatangoltak a semmibe, ahelyett hogy az állatokat terelgették volna szorgalmasan. Kutyahűség, dog point a neved. Bár valószínűbb, hogy azok a pásztorok nem érdemelték meg kutyáik hűségét.
A birtok kvázi kézműves, organikus és bio, semmi vegyszer, csak nagy-nagy odafigyelés. Biztos így van.
Messze kiemelkedik eddigi sauvignon blanc élményeim közül. Illata hűvös, félreismerhetetlen fajtajelleg, de nem az olcsóbb, hanem a nemesebb fajtából.
Macskapisi még sosem volt ilyen elegáns, ez tény. Ez a pikáns „vadállati“ aroma mélységet kölcsönöz a bornak. Fölötte-alatta a kirobbanni készülő tavasz: bodza, csalán, fű, aztán kis idő múlva zöldfűszer, gyógynövény, ásványosság. Ez utóbbi az ízképnek is főszereplője.
Nagyon szép bor, egyszer mindenképp érdemes kipróbálni. 5950 forintért vesztegetik.