A Rajna kincse, pedig nem is onnan van

2019. 06. 23., 20:04
A hét bora
4466
By

Kedvenc osztrák borászaink egy-egy tételét minden évjáratban csekkoljuk.

Bernhard Ott a kedvencek között is dobogós.

A wagrami borvidék legendás, egyszerűen csak Herr Grüner Veltlinerként aposztrofált borászától most a 2017-es Rajnai Rizlinget kóstoltuk. Mert ő ebben a műfajban is etalonnak számít.

Az alapanyag a szeles, bio művelésű Hengstberg tetején termett, vörös, kavicsos talajon. Spontán erjesztve, acéltartályban, finom seprőn érlelve készült.

Hogy egy kicsit izgalmasabb legyen a sztori, vakon kóstoltuk a műfaj legjobbjai között.

A legjobb wachaui nagy borok között is az első háromban szerepelt. Ízelítőként íme a versenytársak, mind ugyanebből az évjáratból:

F. X. Pichler Loibner Oberhauser Smaragd, Rudi Pichler Weissenkirchen Achleiten, Bründlmayer Zöblinger Heiligenstein Alte Reben, Prager Achleiten Weisskirchen Smaragd, Hirtzberger Spitzer Setzberg Smaragd.

A hűvös terület és a klíma következetesen visszaköszön a borban. Ebben az évjáratban a menta és fehér virágok mellett az őszibarack és az alma viszi a prímet, citrusfélékkel tűzdelve.

Az elektromos vibrálás erősebb mint valaha. A korty minden cseppje izgalmas, elképesztően telt, húsos, zamatos, szaftos, ugyanakkor elegáns és szofisztikált. Ilyen minőségű savak nem teremnek akárhol.

Ritka nagy élmény, amikor sav, textúra, alkoholfok, szárazanyagtartalom, maradékcukor, ásványosság, zamat ilyen egyensúlyt alkot.

Ennyi!

A Bortársaságnál 6250 forint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Bemutatom Mister Grüner Veltlinert