A siller lehet az új rozé

2023. 09. 24., 20:16
A hét bora
15233

Megint lőttem egy remek ár-érték arányú bort a Lidlben. Légli Géza 2022-es Kislaki Pirosboráról beszélek.

Légli Gézának szívügye a siller, 2008 óta alig maradt ki egy-egy évjárata ebben a műfajban. 

Amúgy a siller, úgy tűnik, a magyar közönség számára értelmezhetetlen kategória. 

Bizonyítja ezt, hogy a szekszárdi Fuxlival egyszer már elindult a siller reneszánsza, de a jelek szerint zsákutcába jutott. Hogy miért? Talán azért, mert nem fektették le elkészítésének normáit, mint például a csopakiak az olaszrizling esetében.

Ahány Fuxli, annyi féle. Készülhetett kékfrankosból, kadarkából, fajélesztővel, spontán erjesztve, hordóban, tartályban, nem volt meg a fő csapásirány. Értelmezhetetlen kategória maradt. 

Közben a rozé hasított, a legtöbb kereskedő szerint máig ebből adnak el a legtöbbet. Egy siller manapság jobban jár, ha rozét írnak a címkéjére, mert akkor tuti, hogy elfogy. Címkeivó nemzet vagyunk, na.

Ha mégis siller áll a vinyettán, akkor bizony megfeszített munka eljuttatni a fogyasztó poharába. De ha már ott van, tízből kilencen kérnek még belőle, mert hamar kiderül számukra, hogy ez egy szerethető, tartalmas, ízgazdag, élményt jelentő műfaj. 

Pakson egyébként létezik sillerfesztivál és alakul a sillerklub is a műfajt felvállaló borászok jóvoltából. 

Légli Géza szerint a rozé hájp múlófélben van, ha sikerül felépíteni a sillert, akkor ez lehet az új rozé. 

A magam részéről támogatom az elképzelést. Pláne, hogy már több palackot teszteltem a Kislaki Pirosborból. Kékfrankos és merlot küvéje, bio szőlőből, spontán erjesztve, csak természetes derítőszer használatával, minimális kénnel készült. 

A bort 1300 forintért lőttem a Lidlben. 

A színe csábítóan piros, mert két éjszakát ázott a héján, aztán ment a présbe. Az illata intenzíven gyümölcsös, meggy, cseresznye, ribizli, az aromák az ízben konzekvensen folytatódnak. Lágy savak, finom cseresség, hosszú, élénk, zamatgazdag utóíz. 

Fröccsnek is első osztályú, a gasztronómiában széles spektrumon mozog a lecsótól a könnyű húsokig. Nekem speciel csípős szalámis nápolyi pizza mellett okozta a legnagyobb élményt.