Akinek a szerénység a marketingje

2016. 12. 28., 09:16
A hét bora
7666
By

Divatok jönnek, mennek, Györgykovács Imre marad olyan, amilyennek évtizedek óta megismertük. A megbízhatóság szobrát róla lehetne megmintázni.

Ő már akkor kézműves volt, amikor ez a szó még nem szerepelt boros összefüggésben, de talán soha ki sem ejtette a száján.

A dizájn évtizedek óta változatlan, mint a barlangrajzok. Ugyanaz a címke, ugyanaz az üveg. Györgykovácsnak nem kell görcsösen felhívnia magára a figyelmet azzal, hogy félévente újra tervezteti a címkéit. Az a marketingje, hogy nincs marketingje. Sőt annyira szerény, hogy azzal már szinte maga ellen dolgozik. A neve mégis fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.

Csöppnyi területen, kis méretekben készít nagy borokat Somló bazaltorgonái alatt.

Az elmúlt húsz évben azon kevesek közé tartozik, akinek még soha egyetlen palackjában sem kellet csalódnom. Nem múlt el úgy évjárat, hogy ne kóstoltam volna  a borait.

Minden egyes évjárattal előrébb lépett, és a legmostohábból is kifaragott valami szépet.

De talán még ő sem járt soha a kifinomultságnak és eleganciának ezen a magaslatán. Ráadásul 2014-ben, amiről sok mindent el lehet mondani, csak éppen jót nem.

Ebből az évjáratban még Tokajban sem kóstoltam kiemelkedő tételt, pláne nem hárslevelűt. 

Elképesztően intenzív illat. Gyümölcsesszencia, anélkül, hogy egyetlen gyümölcsöt is meg tudnék nevezni a kavalkádból. Aztán növények és virágok, sejtésszerűen. Szárított paradicsom, diszkréten, olíva olajban. Néha felvillan a menta. A korty gömbölyű, olajos, minerális. Savai rövid pórázon. Makulátlanul tiszta íze valószerűtlenül hosszú.

Györgykovács Imre (fotó: Acsai Miklós)

Névjegy

Családjában nagy hagyományai vannak a borászkodásnak, dédapja 1910-től egész életén keresztül a zirci apátság vincelléreként dolgozott, édesapja pedig az ő nyomdokaiba lépve Budafokon végzett borászként 1940-ben. Györgykovács Imre először kertésztechnikusként dolgozott, majd a Videotonnál műszerészkedett. 1979-ben rájött, ha ő nem folytatja, kihal a Györgykovácsokból a szőlőművelés iránti fogékonyság. Így hát szőlőt vett Somlón, és belevágott. 1993-ban egy svájci borversenyen aranyéremmel jutalmazták a traminijét. Ugyanabban az évben a szakma is soraiba fogadta a budapesti borfesztiválon.

Mindig mindent a megfelelő időben tesz, senki se tudja nálánál jobban, mikor kell metszeni, zöldmunkázni, permetezni. A szőlő érettsége nála elsődleges szempont, senki sem választja meg olyan körültekintően a szüreti időpontot, mint ő. Györgykovács egy vérbeli műszerész precizitásával végzi a munkát, nincs olyan fizikai vagy szellemi áldozat, amit meg ne hozna a minőség érdekében. 2012-ben ő volt a Borászok Borásza.