Az egyik legvagányabb kékfrankost kóstoltuk

2019. 03. 23., 09:01
A hét bora
3481
By

Homonna Attila eredetileg gépésztechnikusnak tanult, volt borszaküzlete, dolgozott újságnál, foglalkozott marketinggel.

Aztán rájött, hogy legnagyobb becsvágya a szabadság.

Hátat fordított mindennek, elköltözött Erdőbényére, és szép lassan elkezdett borászkodni.

Ennek már jó ideje. Attila azóta az egyik legvagányabb arc a hazai vinoszcénában.

Erdőbényei borászata mellett ő a palóznaki Homola pince frontembere, nem egy, nem kettő kékfrankos került már ki a kezei alól a Balatonfüred-Csopak borvidéken.

Valahol az osztrák kékfrankosguru, Roland Velich keze és szellemi hatása is ott motoszkálhat a motivációk között, akivel egyébként Attila szoros munkakapcsolatban áll. Velich Hidden Treasure projektjének Attila furmintja is volt már a főszereplője.

Ez az első, 2017-es saját kékfrankos valószínűleg továbblépés Homonna szakmai fejlődésében.

A gyümölcs háttere: idős tőkék, permi homokkő, csömöszölés, spontán erjesztés, finom seprőn érlelés, kevés kén, illetve szűretlen palackozás.

Az eredmény mellbevágó. Színében, illatában és szerkezetében is Burgundiát idézi. Szofisztikált bor, sok, rejtett szépséggel, amely, tudom, fellengzősen hangzik, de leginkább haladó borrajongók számára tárul fel.

Viszonylag világos színe nem olyan látványos, mondjuk, a cabernet fanok számára. Illata frissen facsart meggylé, sőt a négyzetre emelt meggy maga. Másnap sem kompótosodik, frissességét megőrzi napok múlva is.

Gyümölcsössége mellett tapintható az ásványosság, finom, sós villanások a gyümölcstesten.

Bár filigrán, törékeny, mégis gazdag, elegáns cseppekben tapad a pohárra.

Amikor teljes szépségében kinyílik, aromajegyei között feltűnnek fűszerek, gyógynövények, de a kortyot elől-hátul mindig a gyümölcs koronázza.

Tanninja jelzésszerű, sava üdítő. Legnagyobb meglepetés az alacsony, mindössze 12% alkoholtartalom. Ettől nem kevésbé borszerű, sőt. Mintha egyenesen benne fogalmazódna meg a bor lehetséges ideája.

4900 forintba kerül, amely hazai viszonylatban sok, mert a magyar borok túlárazottak, de a WEIN & CO polcain ár-érték arányán senki nem akadna fenn.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mindig elájulok Karner Gábor kékfrankosaitól

Jelentkezzen, aki ivott ennél jobb magyar kékfrankost!

Az igazi kékfrankost Blaufränkischnek hívják