Az igazi rosé itt kezdődik

2018. 10. 13., 13:03
A hét bora
3488
By

Közhely, hogy Provence a rosé bölcsője.

A provence-i roséból azonban hiányzik a mi rozéképünk teljes kelléktára. Semmi tutti-frutti, semmi eper, még kevésbé szamóca vagy málna. Kóstolva végképp elfelejthetjük a műfaj eddig ismert összes állandó jelzőjét.

Különösen igaz ez a Figuière (ejtsd: figjer) birtok roséira. A pincészetet a Combart család vezeti 1992 óta. Organikusan művelik a szőlőt, mourvèdre, syrah, grenache, cinsault és vermentino fajtákkal dolgoznak.

Figuiére Le Saint André 2017

Hagymahéj és lazacrózsaszín.Telt, olajos, gazdag-lágy test, a korty végén ott figyelnek a finom tanninok. Illata: sárga húsú őszibarack, a héjával együtt, vörös grapefruit, sárgadinnye, diszkrét rózsa és fűszeres, levendulás-virágos, sós aromák.

Valójában sokkal inkább értelmezhető terroir-hangsúlyos fehérborként, mint roséként. Ízben a teljes illatarzenál visszaköszön, a korty végét citrusos savak nyújtják-zárják. (3400 Ft)

Rosé Premiere 2017

A birtok legjobb területeinek gyümölcse palás talajról. Grenache, cinsault és mourvédre házasítása. Kezdetben visszafogott, majd egyre harsogóbb illat fehér virágokkal, őszibarackkal, a háttérben fűszerekkel.

Ízben az olajossága, testessége meglepő, gazdag, sokrétű aromák kavarognak, egy idő után az ásványosság veszi át a főszerepet. Finom, de határozott savak, a lecsengés itt is citrusos. Ennek már jó húzós az ára, 6450 Ft.

Rosé Atmosphére Extra Brut 2016

Ha választanom kellene, a birtok pezsgőjére szavaznék. Elképesztő élmény. Krémes, olvadó korty finom buborékokkal. Illata-íze egy: barack, virág, citrusfélék és gazdag mineralitás.

Cinsault, grenache és a sosem hallott aubun házasítása. Acéltartályban erjedt, majd a második alkoholos erjedést követően 9 hónapos palackos érlelést kapott. Feleannyiba kerül (6950Ft), mint egy champagne, de legalább olyan jó.