Az őszi zsongást őrületig fokozza a Disznókő aszúja

2018. 09. 30., 18:51
A hét bora
6029
By

Nekem az aszú az ősz szinonimája.

Nemcsak azért, mert az aszúszemeket ilyenkor csipegetik ki a fürtökből, hanem mert a borostyán színű bor is az őszt idézi aszalt gyümölcsös aromáival.

Valahányszor belekortyolok egy aszúba, eszembe jut Tóth Árpád Verlaine-fordításának első sora: Ősz húrja zsong.

Ezt a zsongást őrületig fokozza a Disznókő 2008-as 5 puttonyosa.

A 2008-as a csodálatos évjárat kategóriája.

A hajnali köd, majd a ragyogó nappal, a magas páratartalom mind a botritisznek kedvezett és elképesztően gazdag aszúszemeket eredményezett, mennyiségileg és minőségileg egyaránt.

A bor matematikai alapképlete: 75 % furmint, 20 % hárslevelű, 5 % zéta.

Az aszúszemek egy részét borban, másik részét erjedő mustban áztatták. Az aszút 2, 5 évig érlelték hordóban.

Alkohol: 12 %, maradék cukor: 147 g/l, sav: 9.6 g/l

A bor most 10 éves. Soha vitálisabb aszút nem kóstoltam még. Majd’ kiugrik a pohárból. Színe az óarany és borostyán között játszik.

Illata döbbenetesen komplex. Az aszalt sárgabaracktól a narancslekváron keresztül a csipkebogyón keresztül az őszi avarig, finom virginiai dohányig széles skálán mozog.

Disznókő pincészet madártávlatból

A korty szélesen-krémesen hömpölyög, vastag-telt-olajos-zsíros. Ha van korty, amire igaz, hogy gömbölyű, ez az. 

Először szobahőmérsékleten kóstolom (most 19 fok), a cukor szinte nem is játszik, ebben az állapotában közelebb van egy ásványos vörösborhoz, mint bármiféle desszertborhoz. Tanninja puha, de nagyon ott van. A hordóból már semmit nem érzékelek.

A citrusos savak vezetik az ízképet, mögötte sós aromák, aztán gyümölcsarzenál. Behűtve az édesség sokkal inkább előtérbe nyomul, de az árnyalataiban gazdag gyümölcsösséget, mely a kandírozott gyümölcstől az aszalton keresztül a friss gyümölcsig ível, semmi nem képes felülírni.

Basszus, gyakrabban kellene ilyen aszúkat innunk!

10 000 forintért igazán barátságos vétel, ha belegondolok, hogy Demeter Zoltán 2008-as 6 puttonyos aszúja 47 ezer forintba kerül. Egy puttonnyal több ennyit nekem semmiképp nem ér. Sőt az 5 puttonyosok számomra valójában nagyobb élmények, mint a hatosak.