Brutálisan jó ennek a villányi vörösnek a legújabb évjárata

2023. 05. 15., 19:47
A hét bora
7784

Van néhány bor, aminek születése óta évjáratról évjáratra követem az életútját. Ilyen Kiss Gábor Rouge 364 névre keresztelt küvéje, szortimentjének belépő bora. 

A sztori nyilván már mindenkinek megvan: az év 364 napján igyál engem, az az egy fennmaradó nap pedig épp elég minden másra. „A day is enough for something else“, ahogy a minimál vinyetta is hirdeti. 

Az első, 2011-es óta nem igen akadt olyan évjárata, amelyikkel ne lett volna kedvem kipróbálni, csupán az alkoholizmus réme tartott vissza, hogy naponta lenyomjak egy Rouge 364-et. 

Azért évente így is vagy tízszer lemeóztam, rendben van-e a minőség. 

Rendben volt. Egyszer ezzel a címmel írtam róla: A bor, amiben még sosem csalódtam. És ezt azóta is így gondolom. 

Legújabb évjárata, a 2022-es a valaha volt legjobb. Ilyen sűrű, koncentrált, kirobbanó, vibráló sosem volt. Vagy nem emlékszem rá.

A Bocor-dűlőben szüretelt cabernet franc, kékfrankos és merlot házasítása 4 hónapot töltött másodtöltésű, 500 literes hordókban, amik ennek köszönhetően nem hagytak mély nyomot sem az illatban, sem az ízben.

A hordó ennek köszönhetően nem hagyott mély nyomokat sem az illatban, sem az ízben. 

A gyümölcsösség annál inkább. Fekete áfonya, fekete szeder, érett szilva, meggy, erre a négy pillérre épül az illat- és ízkép. 

A korty széles, vastag, rostos, harapni lehet az édeskés gyümölcshúst. Szövete lágy, kellemesen tapad az érett tannin, minden korty simulékony.

Karakterét és habitusát tekintve nekem egy Beaujolais Villages-hoz áll a legközelebb. 

Utóízében-lecsengésében üdítő hullámokat vet gyümölcsös-hűvös fanyarsága.

Amúgy 3450 forintba kerül, de most az Intersparban 2600 forintért vesztegetik akciósan. A biztonság kedvéért bespájzoltunk belőle.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Megvan a hiányzó láncszem Kiss Gábor szortimentjében