Egy csodálatos bor a Rhone vidékről
A Rhone déli folyásánál, ahol perzsel a nap, tüzet lehel a Mistral, izzanak a piros cseréptetők, és szünet nélkül berregnek a kabócák, 1692 óta készíti borait az Alary família.
Cairrane határában 29 hektáron gazdálkodnak, mondanom sem kell, organikus keretek között, öreg tőkékről.
Az 1955-ben telepített ültetvényről szüretelt bor elvileg 100% grenache, de ez nem igaz, van benne valamennyi carignan is. Nem tudom mennyi, pár százalék lehet. Hivatalosan ötöt bevallanak. De ez nem is olyan fontos.
Tudják, mi a legszebb ebben a borban? Hogy sosem látott fahordót. Nem tehetek róla, van bennem valami velem született berzenkedés a fahordó aromáival szemben. Elismerem, lehet fűszer, intelligens, finom dizájn a bor ízvilágában, de ha nincs, nekem nem hiányzik.
Ez a bor 18 hónapig aludt betontartályban, majd derítés és szűrés nélkül porciózták palackba.
A természet és a pohár között nincs szűrő, mármint hordó. És ez nekem nagyon tetszik.
Fura mód, ettől mégsem geil, még az eleganciát is hozza, mind szerkezetben, mind lecsengésben, a kettő között meg tombol az áfonya, a fekete szeder, a földes aromák, finomra koptatott savakkal, széles hömpölygéssel.
Olyan szirup, amit nem kell vízzel hígítani, nem ragad tőle össze a száj, de ugyanakkor tömény, koncentrált, megáll benne a kiskanál.
Sziruposságát fokozza a magas alkohol (15%) is, a bor melegedésével párhuzamosan szinte felforrósítja a poharat, de nem a hőérzet, hanem a szenvedély tekintetében.
Ha a francia borvidékek közül egyet választhatnék, a Dél-Rhone-t választanám, ez nem kérdés.
Ezért a borért.
Ha a benzinpénzt is beleszámoljuk, tulajdonképpen örülhetünk, hogy itthon is hozzájuthatunk 6500 forintért.
Nem olcsó, de nyolc napon túl gyógyuló élmény. Szóval megéri.