Ennek az olcsó Rothschild bornak sűrű a leve

2019. 11. 12., 18:07
A hét bora
4701
By

Időnként meglepően jó ár/érték arányú borokra bukkanunk a hiperek polcain. Ezt a Rothschild Syraht az Intersparban lőttük 2600 forintért.

Minimum kétszer olyan intenzív, mint amennyibe kerül. Ennyi pénzért ilyen koncentrált élményben tényleg ritkán van részünk, vissza is szaladtunk még pár palackért.

A Rothschild borbirodalom legfiatalabb brandjébe, a Cadet d’Oc sorozatba tájbor (földrajzi erdetvédett) kategóriájú világfajták tartoznak.

Ennek a syrah-nak az alapanyagát Languedocban a Baron Philippe de Rothschild borászai válogatták a legjobb dűlőkből és faragtak belőle a maga műfajában karakteres bort.

Csodás, mély szín lilás karimával, ami egyben kirobbanó fiatalságára is utal. Már-már újbor hangulatú az illata. De azért van benne mélység.

Illatában a fekete bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder) tobzódnak. Bár Dél-Franciaországból származik, még magas alkoholja (14, 5%) ellenére is hűvös a karaktere. Mintha frissen préselt gyümölcslét kóstolnánk.

Ízben is a friss, fekete gyümölcsös élmény a meghatározó. Tanninja határozott, de nem tépőzár, savai üdítőek, a korty telt, vastag, sűrű, aromagazdag, kategóriájához képest meglepően hosszú és végig izgalmasan vitális.

Már-már túl szép, hogy igaz legyen.