Illatában málna, ízében meggy, mi az?

2021. 11. 07., 13:53
A hét bora
889

Az egyik legügyesebben marketingelt hazai bor kétségtelenül a Vylyan pincészet Bogyólé névre keresztelt újbora. Itt a 2021-es évjárat. 

Viccesen játszik rá a franciák által megteremtett újborőrületre: Beaujolais Nouveau (bozsolé nuvó) = bogyólé. Egyben utal a bor karakterét meghatározó, direkt gyümölcsösséget generáló technológiára, a szénsavmacerációs eljárásra.

Dióhéjban: A tartályba a szőlő egész fürtben, zúzás bogyózás nélkül kerül. Co2 gáz alatt 7 napos szénsavmacerációval a bogyón belül történik az erjedés.

Ezért van az, hogy amikor az ember beleszagol, úgy érzi, majd’ felrobban a pohár a koncentrált gyümölcsösségtől.

Illatában napmeleg málna, ízben hűvös, frissen préselt meggylé. Mégsem szörp. 

A hangsúly eltolódott a borszerűség felé. Domesztikált savai, puha, szinte nem is létező tanninjai és struktúrájának koncentráltsága valódi borélményt varázsol a pohárba.

Borszerűségét erősíti az is, hogy a zweigeltet már nem portugieser, hanem kékfrankos támogatja (70% Zweigelt, 30% Kékfrankos).

A pincészet példamutató abban is, ahogy felkarolja a fiatal művészpalántákat.

Idén is, ahogy 2004 óta minden évben, kiírták a címkepályázatot, amit Kovács  Vera, a Budapest Metropolitan Egyetem hallgatója nyert el.

A bort 1899 forintért vettük. Megérte az árát.

Fotók: gusto.hu