Illik-e a rosé pezsgő a húsvéti sonkához?
A kérdést egy olvasónk tette föl nekünk e-mailben.
Többek között azt írja, évek óta kísérletezik, hogy megfelelő partnert találjon a húsvéti sonka mellé.
Próbálkozott már roséval, sillerrel, könnyű és testesebb vörösborral, sőt egy esetben fahordós érlelésű chardonnay-t is bevetett, de a heuréka élmény valahogy mindig elmaradt.
Kedves István, megtisztelő, hogy hozzánk fordult tanácsért. A legrövidebb válasz az, hogy igen, a rosé pezsgő szerintünk kiválóan passzol a húsvéti sonkához.
Mi speciel már évek óta áldozunk rosé pezsgővel a sonka mellett a húsvét oltárán.
Persze, nem mindegy, hogy milyen az a rózsaszín buborék.
A Sauska Rosé Brut-tel nem nyúlhat mellé. A sonka füstössége és sóssága, remélhetőleg szaftos, omlós húsa izgalmas kihívás a Sauska Rosé pezsgő számára. Sőt a főtt tojással és a moderáltan csípős tormával és mustárral is elbír, amiket mi házilag késztünk, természetesen.
Gyönyörű lazacszín. Illata gyümölcsarzenál: eper, meggy, cseresznye, de ahogy nyílik, meg-megvillan a rózsa is.
Szépen buborékol, a habzás hamar krémes textúrává szelídül.
A korty élénk, elegáns, kellemesen száraz, a gyümölcsösség zabolátlanul intenzív.
Nem nyomja el a sonka füstős-sós aromáit, inkább párbeszédet folytat vele.
Furmint, chardonnay és pinot noir házasítása.
Természetesen tradicionális módszerrel készült, több mint 18 hónapig érett palackban.
A szőlő 100%-ban tokaji területekről származik, a Medve-, Birsalmás, Úrágya és Istenhegy-dűlőkből, valamint a Padihegyről.
A dosage: 8 gr/liter