Ilyen az olaszrizling, ha dél-balatoni

2018. 05. 13., 15:37
A hét bora
7070
By

Pláne, ha Légli Kislaki Géza keze alól kerül ki.

Akiről Elizabeth Gabay, Master of Wine, a magyar borok szakértője így nyilatkozott: „Eddig csak egyetlen emberrel – termelővel – találkoztam a Balatonnál, aki valóban megismerte dűlőinek karakterét, és azt boraiban is megmutatta. Ő Légli Géza.”

Anno a Magyar Konyhában írtam Gézáról egy kis - reményeim szerint máig érvényes - portrét, amelyben többek között arra csodálkoztam rá, mekkora bátorság kellett ahhoz, hogy a nagy testvér, Légli Ottó árnyékában, korábbi keramikus szakmáját hátrahagyva ő maga is borászkodásba kezdjen. 

Azt is írtam abban a cikkben, hogy "Sokan hisznek a Dél-Balatonon az olaszrizlingben. Géza nem tartozik közéjük. Szerinte olaszrizlingből igazán jó bort tízévente párszor lehet készíteni, ez pedig gazdasági öngyilkosság."

A jelek szerint azonban Géza is képes felülírni korábbi véleményét, ami nagy erény. Vagy egyszerűen most jött el az a bizonyos tízévente, mert momentán olyan olaszrizlinget rittyentett, hogy megnyaljuk utána mind a tízet. 

A Lidlben lőttem mindössze 1300 forintért. Spontán, tartályban erjesztett, kézműves. A pincészet első olaszrizlingje a kötcsei Bókavölgyből. Az ár-értékben verhetetlenek egyre népesedő családját gazdagítja.

Üdítő a manapság ritkának számító 12, 5-ös alkohol, egyáltalán nincs hiányérzetem se testben, se aromában. Ahhoz képest, hogy kvázi a pincészet egyik alapbora, elképesztően ízgazdag.

Illatában fehér húsú őszibarack és finom növényi asszociációk, de nem sauvignon blanc-os értelemben. Nem olyan direkt, sokkal árnyaltabb, kifinomultabb, intelligensebb. 

Íze az illatánál is komplexebb (erre mondják, hogy tényleg jó vétel), finom citrusok, gyümölcsök, virágok, a növényi lét sejtelmes formái. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, a fajta egyik etalonja lehet. De ha túlzás, vállalom.

Virgonc savvilág, mellette némi maradékcukor, ha jól érzékelem, de baromi jól áll neki. Fröccsnek is fantasztikus. Mert fröccsöt csak jó borból!

Zöld spárgát készítettem hozzá bazsalikomos mozzarellával és fekete erdei sonkával. Mit mondjak? Gasztrorgazmus a köbön.