Ilyen jó bordeaux-it rég ittunk ennyiért

2019. 03. 06., 19:39
A hét bora
4098
By

Az 1840-ben alapított Dourthe jelenleg az egyik legnagyobb bortermelő cég Bordeaux-ban, olyan tekintélyes borvárak tulajdonosa, mint a Château Belgrave, a Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac vagy a Château Pey La Tour.

Ez utóbbi címkéje alatt, Chateau Pey La Tour Reserve 2016 Bordeaux Superieur, 4850 forintért remekműre bukkantunk.

Ár-érték aránya verhetetlen, mert ízgazdagságával, kifinomultságával a kétszer ilyen drága chateaux-k borai mellett is simán megállná a helyét.

A Pey La Tour úgynevezett második bora 88 százalék merlot, 10 százalék cabernet sauvignon és 2 százalék petit verdot harmonikus cuvée-je.

A házasítást 12 hónapig érlelték tölgyfahordókban, melyeknek 28 százaléka először használt vadiúj hordó.

A 2016-os év első hat hónapja különösen esős és meleg volt, viszont a rengeteg víz a talajban a következő aszályos hónapokban jól jött a szőlőnek, volt miből gazdálkodnia.

A domináns merlot-t gyönyörű érettségben szüretelték szeptember végétől október közepéig, a hónap utolsó napjaira pedig a cabernet sauvignon és a petit verdot is elérte a teljes koncentráltságot.

Már a színén látszik a töménység, illatban viszont még fokozódik: a málnacukortól a medvecukron keresztül és a cédruson át jut el a letisztult gyümölcsösségig.

Ott feketeribizli, feketeszeder, érett cseresznye, némi áfonya birizgálja az orrot.

Az illatból szerzett benyomás észrevétlenül alakul át nyelvi élménnyé: a hordó fűszerei diszkréten elvesznek az intenzív gyümölcsarzenálban.

Friss, vitális, bizsergető savak, finomra koptatott tanninok alakítják az ízgörbét, lecsengésében vidám gyümölcsökkel. A 14, 5 százalékos alkoholtartalom elveszik valahol félúton az ízek és a struktúra gazdagsága között.

A korty végén intelligensen visszaköszön a cédrus és a pipadohány.

Háromszor kóstoltuk, mert igazából nem akartunk hinni a saját ízlelőbimbóinknak.

Mindháromszor azt igazolta vissza, hogy a best buy kategória erről a borról kapta a nevét.