Ilyen jó bordeaux-it rég ittunk ennyiért
Az 1840-ben alapított Dourthe jelenleg az egyik legnagyobb bortermelő cég Bordeaux-ban, olyan tekintélyes borvárak tulajdonosa, mint a Château Belgrave, a Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac vagy a Château Pey La Tour.
Ez utóbbi címkéje alatt, Chateau Pey La Tour Reserve 2016 Bordeaux Superieur, 4850 forintért remekműre bukkantunk.
Ár-érték aránya verhetetlen, mert ízgazdagságával, kifinomultságával a kétszer ilyen drága chateaux-k borai mellett is simán megállná a helyét.
A Pey La Tour úgynevezett második bora 88 százalék merlot, 10 százalék cabernet sauvignon és 2 százalék petit verdot harmonikus cuvée-je.
A házasítást 12 hónapig érlelték tölgyfahordókban, melyeknek 28 százaléka először használt vadiúj hordó.
A 2016-os év első hat hónapja különösen esős és meleg volt, viszont a rengeteg víz a talajban a következő aszályos hónapokban jól jött a szőlőnek, volt miből gazdálkodnia.
A domináns merlot-t gyönyörű érettségben szüretelték szeptember végétől október közepéig, a hónap utolsó napjaira pedig a cabernet sauvignon és a petit verdot is elérte a teljes koncentráltságot.
Már a színén látszik a töménység, illatban viszont még fokozódik: a málnacukortól a medvecukron keresztül és a cédruson át jut el a letisztult gyümölcsösségig.
Ott feketeribizli, feketeszeder, érett cseresznye, némi áfonya birizgálja az orrot.
Az illatból szerzett benyomás észrevétlenül alakul át nyelvi élménnyé: a hordó fűszerei diszkréten elvesznek az intenzív gyümölcsarzenálban.
Friss, vitális, bizsergető savak, finomra koptatott tanninok alakítják az ízgörbét, lecsengésében vidám gyümölcsökkel. A 14, 5 százalékos alkoholtartalom elveszik valahol félúton az ízek és a struktúra gazdagsága között.
A korty végén intelligensen visszaköszön a cédrus és a pipadohány.
Háromszor kóstoltuk, mert igazából nem akartunk hinni a saját ízlelőbimbóinknak.
Mindháromszor azt igazolta vissza, hogy a best buy kategória erről a borról kapta a nevét.