Itt van Györgykovács újabb mesterhármasa

2024. 10. 13., 19:46
A hét bora
2475

Sokszor megénekeltem már, hogy miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.

A megbízhatóság szobrát Györgykovács Imréről lehetne megmintázni. Jöhet bármilyen évjárat, ő képes mindig felismerhető, egyedi karakterű Györgykovács borokat kikalapálni.

Olaszrizling, tramini, sárgamuskotály, a somlói mester csöppnyi birtokán már régóta ezzel a három fajtával játszik. 

A 2022-es tételek remekművek, íz-illat-struktúra elképesztő harmóniáját sugározzák.

Ezt a három tételt először a 2023-as Pannon Karácsonyon kóstoltam. Azóta a borok fejlődtek, szépültek, de amit akkor feljegyeztem róluk, az most is igaz.

Az olaszrizling megmutatja, hogy ebben a fajtában ott a nagyság lehetősége, a tramini überszofisztikált, a sárgamuskotály személyes kedvencem. 

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Sárgamuskotály 2022

Györgykovács szortimentjében a fajta mindig fontos szerepet játszott. Az egész országban ő készíti a legszebb száraz sárgamuskotályt. 

Kifinomult, elegáns, hűvös illat, semmi túlzó parfüm, az ásvány dominál, csak utána köszön be a rózsa, óramű pontossággal. 

Ízben a sós-ásványos aromák hasítanak, itt-ott megvillan a szőlő, fehér húsú őszibarack, fehér rózsa, de minden cseppjében szikrázik a somlói bazalt. 

Bár a Bortársaság azt írja, a 2022-es az utolsó sárgamuskotály, de ez nem egészen így van. Bár 2023-ban valóban nem jelenik meg önállóan (ugyanis belekerült a traminibe), de a 2024-es évjáratból majd ismét megjelenik önálló tételként, tudtam meg Imrétől.

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Olaszrizling 2022

Az évjáratnak köszönhetően most megint lágy, meleg, tüzes karakterű. Elegancia, melegség, feszesség, puhaság, a savak és a szerkezet mesteri egyensúlya.  

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Tramini 2022

Ahogy nyílik, az ásványos karakter mögül egyre többször kikacsint a szőlő és a sárga rózsa. A tramini szőlős-rózsás aromavilága ízben jobban kidomborodik, de végig elegáns marad. Csodálatos egyensúly. Ízben melegebb, mint illatban. Vastag, krémes, olajos struktúra. 

Fotók: gusto.hu