Itt az első ütős bor a 2019-es évjáratból
Kislaki Matacs Chardonnay 2019.
Légli Gézának ma már nem kell megmagyaráznia, hogy ő miért nem Légli Ottó. Saját jogon, saját stílussal borvilágunk megkerülhetetlen, eredeti figurája, aki letette saját névjegyét a nagy közös asztalra. Valahányszor írunk róla, ezt mindig hangsúlyozzuk.
Ahogy azt is szeretjük felemlegetni, hogy Elizabeth Gabay Master of Wine, a magyar borok szakértője így nyilatkozott róla: „Eddig csak egyetlen emberrel – termelővel – találkoztam a Balatonnál, aki valóban megismerte dűlőinek karakterét, és azt boraiban is megmutatta. Ő Légli Géza.”
Megörültünk, amikor Géza 2019-es Matacs Chardonnay-ját megláttuk a Lidl polcán. Mindössze 2000 forintért.
Ez az első olyan 2019-es bor, ami nem újborként kerül elénk.
Gyönyörű fajtajelleges illat, de sztereotípiák (vagyis a vajas, déli gyümölcsös aromák) nélkül. Inkább Matacs, mint chardonnay, amiben fehér húsú gyümölcsök tobzódnak (champion őszibarack, szőlő) és ásvány (kréta), tavaszi fehér virágok (akác, hárs).
A hordó diszkréten a háttérben marad, amikor a bor felmelegszik, a fa akkor sem írja felül a gyümölcsösséget.
Amúgy 5-600 literes bakonyi tölgyben (spontán) erjedt, majd érlelődött a szőlő 80%-a, mégpedig Dallos Balázs készítette hordókban, aki korábban a Stockingernél dolgozott. A maradék 20% acéltartályban erjedt és érlelődött, végül Géza ott egalizálta az egészet.
Az alkohol 13%, de nem érezni. Friss, üdítő savak és vibrálás hatja át az egész struktúrát. A test olajos, telt, de könnyed. Az egész az egyensúlyról szól, és nem ragadtatom el magam, ha közben eleganciát emlegetek.
Légli Géza a 2019-es évjáratot a nagyon jók közé sorolja, ami azt jelenti, hogy az érettség mellett szép savakat is sikerült megőriznie.
2011 óta neveli a chardonnay-t a Matacs dűlőben, 4 hektáron 4 különböző (francia) klónt, ebből kettő van ebben a borban.
A löszös terület meglepően magas mésztartalma lehet az oka, hogy a bor komoly ásványos anyag benyomását kelti. Nemcsak kelti, az is.