Itt egy igazán nagybor legkisebb borvidékünkről

2020. 01. 19., 19:37
A hét bora
5915
By

Alapból Somló-fanatikus vagyok, de ez most tényleg kiverte a biztosítékot: Top Selection Tornai Aranyhegy Juhfark 2016.

Az összes szőlőfajta közül a juhfarkról tudok a legkevesebbet. Amúgy régóta már nem a fajta, hanem csakis a termőhely érdekel. (Ezt egyszer majd bővebben kifejtem.)

Ez a bor Somló érzékszervileg megragadható valóságának egyik legszebb megnyilvánulása. Szín, illat, íz, struktúra, extrakt, sav, alkoholtartalom lenyűgöző egyensúlya.

Értelmezhetetlen számomra a hátcímke első mondata: „Illatában és ízében is határozott hordósság jelenik meg…”.

Épp ellenkezőleg. Ha már hordó, akkor az olyan szépen integrálódott, vagyis vált az illat- és ízkép részévé, hogy képességét egy kaméleon is megirigyelné.

Tiszta illatát az ásványosság (bazalt) keretezi, a magja mandula és más csonthéjasok (amúgy ezt tartják hagyományosan a juhfark ismertetőjegyének), körülötte gyümölcsaromák, leginkább a szőlőé, őszibaracké, almáé.

Ahogy nyílik-melegszik, bújnak elő az egzotikusabb illatok-ízek: méz, menta, mandarin, mangó, ananász, szárított mezei virágcsokor, széna-szalma, kamilla, aszalt paradicsom és kajszibarack, naspolya, olívaolaj, oolong tea.

Mindez olyan szétszálazhatatlan, harmonikus egyensúlyban, hogy azt képtelenség más címkével ellátni, mint: elegancia.

A szerkezete krémes, telt, vastag, anyagszerű. Utóízében felvillan a bazalt és a melegítő (14%) alkohol, de az utolsó szó a vidám, vibráló citrusoké.

3999 forintért vettem az Intersparban.