Itt van Kreinbacherék legújabb dobása
Nem igazán lelkesedem a rozékért. Legfeljebb, ha pezsgőről van szó. Arra pláne felkapom a fejem, ha azt a rozé pezsgőt a Kreinbacher birtokon készítették.
Somlón ugyebár nincs kékszőlő (pontosabban csak nagyon kevés), tehát ebben a pezsgőben nem a somlói karaktert, hanem a Kreinbacher stílust kell keresnünk.
A birtok stílusának kulcsa az elegancia. Abból viszont van bőven ebben a pezsgőben. Friss, gyümölcsös, légies, kifinomult. Buborékjai finoman olvadnak a szájban, epres, lila virágos aromákat hagyva maguk után. Savassága citrusos, grapefruit és lime, feszesre húzza a pezsgő szerkezetét.
Ahogy valamennyi Kreinbacher pezsgő, a Rosé Brut is tradicionális eljárással, palackban erjesztve és érlelve készült. Először vakon kóstoltam, megkérdezték, szerintem milyen szőlőfajta. Nem volt kérdés, hogy pinot noir. Átütött a fajtajelleg. Amúgy meg Champagne-ban is a pinot a rozé pezsgők (és nem csak a rozék) fő fajtája.
A pontos arányokat persze nem tudtam kitalálni: 92% pinot noir, 5% furmint, 3% kékfrankos.
Az alaborokhoz 3% vörösbort adtak. Ezt nevezik rosé d’assemblage-nak, Champagne-ban így készül a legtöbb rosé pezsgő.
Ha jól tudom, a pinot noirt Pannonhalmáról, Etyekről, illetve a Balaton északi és déli partjáról válogatták, majd természetesen a birtokon, Somlón dolgozták fel.
A Rosé Brut színéért az a kevéske vaskeresztesi kékfrankos a felelős, amit palackozás és érlelés előtt, házasításkor adnak a készülő pezsgőhöz. Vaskeresztesen amúgy saját területe van a birtoknak, valószínűleg azért, mert a tulajdonos, Kreinbacher József ott született.
Másnap, sőt harmadnap is visszakóstolom a pezsgőt. Semmit nem veszít lendületéből. Azt hiszem, ez is nagy kedvencünk lesz.