Két szuper francia bort lőttünk a Tescóban

2019. 07. 27., 13:27
A hét bora
5783
By

Az érdi Tescóban óriási borleárazás van, ott lőttük ezt a két csodás francia sauvignon blanc-t.

A Loire-menti borvidék két legjelentősebb területe Pouilly-Fumé és Sancerre. Ez a sauvignon blanc őshazája, innen indult világhódító útjára.

Innen származik mindkét borunk. Amúgy többször felfigyeltünk már arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a Tesco finest sorozatban, az áruházlánc számára szelektált borok ár-érték aránya nagyon rendben van. Néha igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk.

Most is ez történt.

Mindkét tétel a Fournier Pere et Fils pincészetétől származik.

A Sancerre-t momentán 70%-kal olcsóbban kínálják, mindössze 1499 forintért. A Pouilly Fumé-t 50%-kal olcsóbban, 2399 forintért.

Ennyiért alkalmi vétel mindkettő.

Sancerre állítólag teltebb borokat ad, talán az erőteljesen agyagos talaj miatt, Pouilly parfümösebb, ott sok a mészkő és a kova, ami néha egészen tűzköves jelleget kölcsönöz a bornak.

A 2015-ös Sancerre-ben diszkrét füstösség mellett megjelennek a sauvignon sztereotip aromái: egres, vágott fű, bodza, csalán. De sokkal árnyaltabban, fineszesebben, mint az újvilági sauvignonokban.

Ez komolyabb, teltebb, ásványosabb, krémesebb, puhább, lágyabb, kedvesebb. Négyévesen meglepően egyben van, érett, nem oxidált, legalábbis abban a három palackban, amit vettünk belőle, nem találtuk nyomát a fáradtságnak.

Utóíze meglepően hosszú, citrusos-gyümölcsös.

A 2014-es Pouilly Fumé valóban aromásabb, vadabb, főleg ami a zöld aromáit illeti. Élénk, finom savvilág, ugyanakkor elegáns, krémes test és még hosszabb lecsengés jellemzi.

Öt évesen remekül tartja magát.

Az egres, bodza, csalán, fű tengely mellett gyümölcsösség is gazdagítja az aromavilágát.

Utóízében is elegáns és a Sancerre-nél hosszabb, gazdagabb, ez esetben vastagabb lecsengés.

A 2014-es amúgy igazán kiemelkedő évjárat volt Franciaországban.