Ki gondolta volna, hogy Tokajban találjuk meg a tökéletes fröccsbort

2024. 04. 21., 16:10
A hét bora
1686

Tokaj-Hegyalja nem könnyű, hétköznapi borairól híres.

Éppen ellenkezőleg, a súlyos aszúk és elegáns késői szüretek Etelköze, ugyanakkor, Szepsy István 2000-es Úrágya Furmintja óta a nagy száraz fehérborok nemzetközi elismerésre is igényt tartó fellegvára. 

Pár héttel ezelőtt volt szerencsém már összefutni ezzel a borral a hasábjainkon megénekelt borvacsorán, ahol a világ legfinomabb zsírosdeszkája mellett hajszállal alulmaradt egy rozéval folytatott küzdelemben.

Úgyhogy megörültem, amikor a Lidl polcán felfedeztem Áts Károly 2023-as Koranyár névre keresztelt furmint-sárgamuskotály küvéjét 1990 forintért.

Emlékszem, ő maga is büszkén emlegette, micsoda kihívás Tokaj-Hegyalján ilyen könnyed, a szürke hétköznapokat megvidámító, virágos-gyümölcsös egynyári bort kikalapálni.

A jelek szerint azért csak sikerült.

Ritka kedves bor. Most, hogy jobban tudok rá figyelni, sokkal árnyaltabban látom, mint a borvacsora tumultusában.

Illatában a sárgamuskotály virágos jegyei dominálnak, de olyan visszafogottan, pacsulimentesen, hogy öröm szagolgatni.

Ez a visszafogottság növeli borszerűségét.

A virágok mellett illatban és aztán ízben is inkább az ásványosság viszi a prímet. Alkoholfoka mindössze 11, 5%, ennek ellenére úgy van megszerkesztve, hogy egészen kellemes, harapható a teste.

Sem illatában, sem ízében nincs semmi tokaji jelleg, ami ebben az esetben erény. Egyedül az ásványiság utal a termőhelyre.

Teste, savai, szőlős-virágos zamatai szódáért kiáltanak.

Mondom, az eszményi fröccsbor, Mert régi alapszabály, hogy fröccsöt is csak jó borból lehet.

Tisztán és fröccsként is ideális párost alkotott a ricottás-spenótos tortellónival, amit gazdagon meghintettünk kecskesajttal és bazsalikommal.

A bazsalikommal való találkozás új dimenziót adott ennek a bor-étel párosításnak.

Fotó: gusto.hu