Ki mondta, hogy egy alapbornak nem lehet stílusa?

2019. 07. 13., 13:30
A hét bora
5320
By

Kézi szüret, spontán erjesztés, alacsony kén, hordós érlelés, szűretlen. Mágikus szavak, melyek egyesekben gyanakvást, másokban épp ellenkezőleg, bizalmat keltenek.

Ez esetben nincs helye a bizalmatlanságnak, a Weninger név ugyanis a hitelesség szinonimája.

A Weninger család már régen hitet tett a mellett, hogy a szőlőnövény növekedéséhez csak a lehető legkisebb mértékű beavatkozásra van szükség.

Csupán azt kell elősegíteni, hogy a szőlő rátaláljon a természetes egyensúlyára az optimális fejlődés érdekében. A balfi birtokon 2006 óta folyik a Biokontroll Hungária által ellenőrzött biológiai gazdálkodás.

Egy borászat hitelességét számomra soha nem a csúcs és zászlósbora, hanem épp az alapbor minősége határozza meg. Ez annyira alapbor, hogy még a pincészet honlapján sem szerepel. :)

A 2015-ös Weninger Organic Red 1999 forintért figyelt az Interspar polcain. Már a címke is ökotudatosságot sugall.

Bár a palackon nincs feltüntetve, kinyomoztam, hogy a házasítást merlot, pinot noir és syrah alkotja.

Franz Weninger

Kézi szüret és bogyózás után spontán erjedt, két évig érett hordókban és tartályban.

Figyelem, négy éves alapvörösborról beszélünk! Más pincészeteknél ez a műfaj ennyi idősen már nincs piacon, mert azokat a(z alap) borokat nem ilyen távra tervezik, ha mégis elénk kerül, általában már elfáradtak, kipukkadtak.

A csavarzár alatt itt azonban illat, íz, szerkezet csupa vitalitás.

Színe az érettségé. Tiszta illatában mélység, ami, hangsúlyozom, alapbornál nem szokott játszani.

A gyümölcsök is érettségük teljességében (szilva, cseresznye, meggy, áfonya), az érettséget képviselő erdei avar mellett még némi fűszeresség, amely az ízben is visszaköszön, talán a feketebors a legmegfoghatóbb benne.

A textúra lágy és finom savak pecsvörkje, a szűretlenségből adódó, a műfaji elvárásokhoz képest vastagabb test, és nem érzékelhető, de mégis jelentős, 13, 5 %-os alkoholtartalom.

Csodás egyensúlyára a sima, meleg karakterű tannin teszi fel a koronát. Olyan meleg amúgy a bor hangulata, hogy egy-egy kortya már-már mediterrán feelinget áraszt. 

Akkor sem lennék kétségbe esve, ha mostantól vörösborként csak ezt az egyet ihatnám.

Meddig? Bármeddig.