Még mindig ez a legjobb újbor
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején. A 2022-es Bujdosó Libásra esett a választásunk. Jó döntés volt.
Már csak azért is, mert hirtelen nagyon kíváncsiak lettünk arra, hogy a tavaly november 11-én, Márton napra kalibrált újbor mit mutat idén február elején.
Csengődy Jozefa kollégánk forralt boros fűszerességet érez benne: narancsot és szegfűszeget.
Móser Imre inkább a szénsavmacerációnak köszönhető direkt gyümölcsösséget hangsúlyozza, neki az illat a málna-eper-áfonya vonalon mozog.
Bár ezzel a technológiával idehaza még kevés újbor készül (Vylyan Bogyólé, Ruppert A Bolond Kalapos) szokatlan, hogy a Bujdosó cabernet franc-ból, vagyis tipikusan nem újboros fajtából (ami általában portugieser, zweigelt) faragta ki a magáét.
Valószínűleg ezért van, hogy illatban és ízben is komolyabb-mélyebb, mint egy átlagos beaujolais típusú tétel.
Imrénk ízben már-már édes jegyeket emleget, a málna, meggy édességét. Szerintem ez túlzás. Az ugyanakkor tény, hogy a friss gyümölcsösség még mindig tombol a pohárban, a korty pihe-puha, ám lecsengésében inkább fűszeres, olyannyira, hogy a cabernet franc borsosságát is érezni vélem.
Jozefa szerint a címkéje annyira csicsás, hogy ő bizony le nem venné a polcról, ha nem tudná, mi van benne. Így is azokkal a barátnőivel inná, akik egy komolyabb vörösbort nem tudnának értékelni.
Abban mindannyian egyetértettünk, hogy valamennyi hazai vörös újbor közül - amiket eddig kóstoltunk - ez a legjobb.
A Radovin borkereskedésben vettük 2590 forintért.
Fotók: gusto.hu