Most ittuk a nyár legjobb roséját

2019. 08. 14., 16:10
A hét bora
6118
By

Sohasem tudjuk igazán komolyan venni ezt az amúgy nagyon felkapott, divatos bortípust. De minden évben találunk azért legalább egyet, amit jó szívvel kikiálthatunk a nyár roséjának. Guden Barbara Rosé 2018.

A minibirtokot bő tíz évvel ezelőtt kalapálta össze három „srác”, akik már akkor is a szomszédos Jásdi borászat frontemberei voltak: Molnár Szabolcs borász (középen), Gősi Péter szakács (balra) és Csidei Zoltán sommelier (jobbra).

Kép forrása: magyarkonyhaonline

Másfél hektár, cirka ötezer palack, igazi szerelemborászat Csopakon. Alapvetően a borvidék zászlóshajójában, az olaszrizlingben utaznak, amik Kertmög és Guden Vitéz címen jelennek meg, illetve van még jól iható, barátságos, gyümölcsökben és mineralitásban, békés tanninokban gazdag kékfrankosuk is.

A kisbirtok Guden vitéz sztorijából született. Végrendeletét, amely a legrégibb eredetiben fennmaradt magyar magánokirat 1079-ből, bárki elolvashatja. A veszprémi érseki levéltárban őrzik. Az áll benne, hogy a lovag (királyi engedéllyel) egész birtokát az egyházra hagyja, szőlőstől, majorostól, ökröstől, juhostól. IV. Henrik ellen vonultak akkor hadba László királlyal, és a lovag megsejtette, hogy nem fog visszatérni a csatából. Cserébe annyit kért, hogy a szőlőből az embereknek „évente felüdülése legyen, és a lelkéről megemlékezzenek.

A Guden Birtok 2018-as Barbarája a Veszprémi Gusto Delicate polcán figyelt.

A kisbirtok legfrissebb roséja már a színével is kitűnik a többi közül. Egy kicsit silleresebb, mélyebb, pirosabb. Ez egyrészt adódik az évjáratból, másrészt abból, hogy a Guden birtokon igazán csínján bánnak a kénnel, ami, szakmai berkekben köztudott, megeszi a színt, minél több van belőle a borban.

A fiúk a kékfrankost rosénak szüretelték, tehát nem leengedett lével van dolgunk.

Illatban, ízben és karakterben is komolyabb, nem az a tutti-fruttis vonal. Noha találunk benne erdei gyümölcsöket, de semmi parfüm. A gyümölcsök mellett gazdag zamatok, friss savak, üdítő, hosszan lecsengő korty.

Olyan rosé, ami önmagában is tartalmas, borszerű. Éppen ezért Mautner Zsófi és Széll Tamás lazacreceptjét készítettük hozzá. A párosítás frenetikus lett, vagyis a lazac és a bor találkozásából megszületett valami plusz ízesztétikai élmény. 

Aztán a legmelegebb napon, késő délután jó nagy hosszúlépésekben egy egész palackkal elfröccsöztünk belőle. A legüdítőbb volt ebben a formájában is.