Nagyon állat ez az irsai

2018. 07. 08., 14:13
A hét bora
8727
By

És nemcsak azért, mert a Balatonudvariban működő Skrabski pincészetnek épp egy sólyom (most kaptam a kiigazítást, miszerint vércse) a totemállata.

Hanem mert ez a 2017-es Skrabski Irsai túlmutat a fajta pacsulis, "egynyári" sztereotípiáin.

A szőlő kristálytiszta, muskotályos-rózsás illata tölti be az illatzónát. Parfümösségét cizellálja, árnyalja a finom, ízben határozottan tapintható, leheletnyi sós ásványosság. Illatának és ízének a citrusfélék adnak keretet.

Bár csak 11%-os az alkoholja, még sincs bennem hiányérzet. A korty gömbölyű szőlőszem, az íz eleje virágos, gyümölcsös, a közepe krémes, sósba hajló, majd a vége kellemesen ásványos, a virágaromák távoli visszhangjától kísérve.

Kép forrása: Skrabski Facebook

A Skrabski pince organikus borokat készít, 5, 5 hektár szőlő adja a hátteret a Kis Leshegyen. Ez az irsai, ha jól tudom, nem saját termésből, hanem felvásárolt szőlőből készült, de spontán erjedt és minden kortyában megfelel a pincészet filozófiájának.

A legszebb nyári aperetif bor, amit idén kóstoltam.

1990 forintért vettem a diósdi Szerencsesarkon

Ki volt Irsai Olivér?

Az Irsai Olivér hibrid, vagyis egyszerre csemege- és borszőlőfajta. 1930-ban nemesítette Kocsis Pál a csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezésével.

A fiatal Kocsis eredetileg Párizsba készült ösztöndíjas festőnek, ám apja súlyos be­tegsége itthon marasztalta. Végül a család és a rög mellett döntött, megismerkedett kora legismertebb szőlőnemesítőjével, Mathiász Jánossal, aki a filoxéravész miatt a hegyvidékről költözködött az immúnis homokterületre.

Kocsis egy rakás új szőlőfajtát nemesített, melyeket többnyire a barátairól nevezett el. Az Irsai keresztelőjéről többféle legenda is kering a köztudatban.

Az egyik szerint Irsai Olivér tisztességben megőszült bakter volt egy alföldi vasútállomáson, aki vonatjegyet hitelezett Kocsisnak, amikor az épp Pestre igyekezett legújabb teremtményével a táskájában, és hálából a vasutasról nevezte el az új szőlőfajtát.

Kocsis Pál (Kép forrása: 444.hu)

Akármelyik (vagy egyik sem) az igazság, tény, hogy a legkorábban beérő fajta. Amikor épp nincs globális fölmelegedés, augusztus közepétől szüretelik.