Összevesztünk egy bor miatt
– Nekem ez old school. Ott van benne a frissen felvágott, de bebarnult alma, plusz a kenyérhéj illata – mondja a barátom, akivel együtt kóstoljuk a Tokaj Nobilis Ahogy termett 2012-es édes szamorodniját.
– Oké. Értem, mire gondolsz. De ennél szerintem lényegesen bonyolultabb az illata: pipadohány, dió, aszalt sárgabarack is van ott. Az old school szitokszónak hangzik a szádból. Tiszta az illata vagy sem? – így én.
– Ne húzd fel magad! Szerintem van benne bizonytalanság.
– Nem húzom fel, de az ilyet jó az elején tisztázni. Egyébként nézd meg a szárazpróbáját, az olyan gyümölcsös, hogy szinte fáj.
– Ebben igazad van. De azért nekem ízben is előjön az oxidált jelleg, a sok aszalt sárgabarack mellett.
– Érdekes, pont az ellenkezőjét érzem. Szikrázóan tiszta íz, elegáns savak, diszkrét tanninok, puha, széles korty tele aszalt gyümölccsel, mazsolával, fügével, sárgabarackkal.
– Nem csak a vörösborban van tannin?
– Nem. A fehérborban is van, csak kevesebb, mint a vörösben. Az aszúban és a szamorodniban viszont van bőven. A tokaji természetes édes borok tulajdonképpen közelebb állnak a vörös borhoz, mint a fehérhez. A héjból itt is sok tannin oldódik a lébe.
– Miért, hogy készül?
– Olyan szőlőfürtökből, amelyekben egészséges, töppedt és aszúszemek is vannak, hogy milyen arányban, az az évjárattól függ. Az a lényeg, hogy nem csipegetik ki a fürtből az aszúszemeket, hanem a fürtöt egészben préselik, majd a levét erjesztik, végül legalább egy évig fahordóban érlelik. Akár 100-120 gramm természetes cukor is marad így a borban, viszont elképesztően jó savak is. Felér egy aszúval, de annál sokkal jobban iható. Ha választanom kell, én a szamorodnira szavazok.
– Én nem, de mindegy, nem akarok kötözködni. Nekem azért az aszú nemesebb.
– És persze nagyságrendekkel drágább is.
– Igaz. És miért hívják a szamorodninak a szamorodnit?
– A lengyelek nevezték el így, akik évszázadok óta rajongói a bortípusnak. A szamorodni azt jelenti, „ahogy termett”. Mondtam, a tőkén.
– Ez van a palackon is.
– Látom, tudsz olvasni.
– Továbbra is azt mondom, hogy a Tokaj Nobilistól, aki az egyik úttörője az új stílusú tokajinak, legyen az szamorodni, aszú, kései szüret vagy épp száraz bor, pont azt várnám, hogy ma már nem tölt palackba ilyen régi stílusú nedűt.
– Szerintem pont ezért izgalmas a bor, mert nem olyan egyértelmű. Látod, mi is már egy órája vitatkozunk róla.
– Nem vitatkozunk, hanem próbálsz meggyőzni, hogy ez egy baromi jó bor, és bosszant, hogy nekem nem jön be.
– Hülye vagy, de azért boldog karácsonyt!