Sangiovese a Szent György-hegyről
Tegnap a diósdi Szerencsesarok boltban valóban szerencsénk volt. Török Csaba, a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok tulajdonosa a borait kóstoltatta. Nem hagyhattuk ki.
Már van pezsgője is, az olaszrizlingje egyre szebb és karakteresebb, a syrah nemes és finom, de nekünk a 100% sangioveséből szűrt 2016-os Tabunello tetszett a legjobban. Vettünk belőle (7500 Ft-ért azért húzós az ára), és ma ismét megkóstoltuk.
Amikor Török Csaba anno a Szent György-hegyen eltelepítette a toszkán brunello alapanyagául szolgáló sangiovese grosso klónt, finoman szólva furán nézte rá.
Ma már ugyanezért inkább felnéznek rá.
A fajta bizonyított, Montalcino határain túl nálunk is képes megmutatni a termőhely egyediségét.
Mert a fajtajegyeknél Csaba szerint is fontosabb a termőhely üzenetének közvetítése. Ebben mélyen egyetértünk.
A 2016-os év országszerte amúgy nem kedvezett a kékszőlőnek. A Szent György-hegy kivétel lehetett. Talán a bor színén látszik leginkább a nem túl erős évjárat. Nem igazán mély.
Ezzel szemben az illat és a test sokkal sűrűbb. Ott vannak a fa fűszerei, de már szépen integrálódtak. A cseresznye, szilva, rózsa mellett szétszálazhatatlan fűszeresség. A pohár falán álmosan folynak vissza a cseppek. Sűrűbb a test, mint elsőre látszik.
Ízben piros gyümölcsök, csipkebogyó, mögötte fűszerek, leghátul szelíd, de vitális savak. A korty meglepően telt és viszonylag hosszú. Minél többet nyammogunk rajta, annál inkább kiérezni a bazalt hűvös érintését.
Elegáns, emlékezetes bor.