A cabernet franc mentheti meg Bordeaux-t

2021. 03. 21., 14:29
Borok
4548
By

Eloi Jacob, a Château Fourcas Hosten ügyvezető igazgatója az organikus és biodinamikus szőlőtermesztésről tartott online szemináriumon azt mondta: „A szőlőfajtáinkat hozzá kell igazítanunk a megváltozott klimatikus viszonyokhoz, vagyis több cabernet franc-t kell ültetnünk, mivel későn érő fajta.”

Az organikus és biodinamikus szemlélet az egyik lehetséges útja a borok alkoholszintjének csökkentésére, amikor szeptemberben a megszokottnál egyre magasabb a hőmérséklet. A jövőben valószínűleg markánsabb lesz a különbség az organikus és nem organikus borok alkoholszintje között. 

David Pernet, a Sovivins mezőgazdasági tanácsadója is felszólalt. Ő is egyetért abban, hogy a cabernet franc az a fajta, amely képes felvenni a harcot a globális felmelegedéssel szemben.

Arról, hogy a petit verdot milyen szerepet játszhat mellette, Pernet ezt nyilatkozta: 

A petit verdot megmarad annak, ami. Aránya a bordeaux-i házasításokban sosem lépheti át az 5%-ot, mert akkor felborul az egyensúly. Ez azt is jelenti, hogy sosem válthatja fel a cabernet sauvignont.

Bordeaux-ban jelenleg közel 800 tanúsítvánnyal rendelkező biotermelő és több mint 60 biodinamikus borászat van, számuk évről évre nő.

Ez azt jelenti, hogy momentán a bordeaux-i ültetvények több mint 13%-át művelik organikusan. 

Az organikus szőlőtermesztés számára a legnagyobb kihívást a tavaszi esőzések jelentik. Vegyszerek nélkül nagyon nehéz ilyen körülmények között kinevelni a gyümölcsöt.

Ugyanakkor ami a globális felmelegedés okozta vízhiányt illeti, Pernet nem aggódik. Szerinte elég a megfelelő alany és fajta összehangolása. 

A nyári szárazságot jól ellensúlyozzák ezek a bizonyos tavaszi esőzések. 

„Agyagtalajaink olyanok, mint a szivacs, ezért a globális felmelegedés nem jelenthet különösebb veszélyt. A tavaszi bő esőzések következtében annyi vízzel telítődik a talaj, hogy az képes a nyári szárazságban is elegendő nedvességgel ellátni a szőlőt.”

Forrás: thedrinksbusiness.com