A fehérbor a legegészségesebb

2022. 04. 22., 20:40
Borok
7751
By Gusto

Legalábbis ezt állítják brit, ja nem, amerikai tudósok, írja biztos forrásból a qubit.hu.

Íme a korszakalkotó megállapítások: 

  • A legtöbb szeszesitallal ellentétben a rendszeres borfogyasztás pozitív hatást gyakorolhat az egészségre.
  • Miközben a csontritkulás megelőzésében a fehérborok jeleskednek, a vörösborok pozitív hatása nem mutatható ki egyértelműen.
  • Közel kétezer 40 és 79 év közötti személy vérképét és testösszetételét elemezték. 
  • Az életkor előrehaladtával jellemzően jelentkező elhízás hátterében meghúzódó tényezőket, illetve az alkoholfogyasztás hatását írják le.
  • Az italozásnak nemcsak a gyakoriságára tértek ki, hanem azt is nézték, hogy milyen típusú alkoholos italokat fogyasztottak rendszeresen a vizsgált személyek.

  • A kanadai hamiltoni közkórház kutatói még 2014-ben megállapították, hogy a magasabb alkoholtartalmú italok, valamint a sörök fogyasztása növelheti a zsigeri zsírállományt a szervezetben. 
  • A borokkal kapcsolatban viszont más eredményre jutottak, nem figyeltek meg zsírlerakódást a szervek között. Ez volt az egyik legfontosabb kiindulópontja az iowai kutatóknak.
  • Munkájuk a korábbi vizsgálatoktól leginkább abban tér el, hogy az alkoholos italokat nemcsak egy csoportként vizsgálták, hanem a különböző termékeket szétválasztották. Így derülhetett fény arra, hogy a közszájon forgó vörösboros ajánlásokkal szemben inkább a fehérborok jótékony hatásai mutathatók ki.
  • Az elemzés szerint nem a borok, hanem a sörök, illetve a magasabb alkoholtartalmú italok, likőrök, illetve égetett szeszek játszanak szerepet az elhízásban – egészségtudatossági szempontból tehát érdemes inkább a borok között válogatni.

forrás: qubit.hu

Képek: gusto.hu