A fehérbor a legegészségesebb
Legalábbis ezt állítják brit, ja nem, amerikai tudósok, írja biztos forrásból a qubit.hu.
Íme a korszakalkotó megállapítások:
- A legtöbb szeszesitallal ellentétben a rendszeres borfogyasztás pozitív hatást gyakorolhat az egészségre.
- Miközben a csontritkulás megelőzésében a fehérborok jeleskednek, a vörösborok pozitív hatása nem mutatható ki egyértelműen.
- Közel kétezer 40 és 79 év közötti személy vérképét és testösszetételét elemezték.
- Az életkor előrehaladtával jellemzően jelentkező elhízás hátterében meghúzódó tényezőket, illetve az alkoholfogyasztás hatását írják le.
- Az italozásnak nemcsak a gyakoriságára tértek ki, hanem azt is nézték, hogy milyen típusú alkoholos italokat fogyasztottak rendszeresen a vizsgált személyek.
- A kanadai hamiltoni közkórház kutatói még 2014-ben megállapították, hogy a magasabb alkoholtartalmú italok, valamint a sörök fogyasztása növelheti a zsigeri zsírállományt a szervezetben.
- A borokkal kapcsolatban viszont más eredményre jutottak, nem figyeltek meg zsírlerakódást a szervek között. Ez volt az egyik legfontosabb kiindulópontja az iowai kutatóknak.
- Munkájuk a korábbi vizsgálatoktól leginkább abban tér el, hogy az alkoholos italokat nemcsak egy csoportként vizsgálták, hanem a különböző termékeket szétválasztották. Így derülhetett fény arra, hogy a közszájon forgó vörösboros ajánlásokkal szemben inkább a fehérborok jótékony hatásai mutathatók ki.
- Az elemzés szerint nem a borok, hanem a sörök, illetve a magasabb alkoholtartalmú italok, likőrök, illetve égetett szeszek játszanak szerepet az elhízásban – egészségtudatossági szempontból tehát érdemes inkább a borok között válogatni.
forrás: qubit.hu
Képek: gusto.hu