Bott Frigyes szintet lépett

2018. 09. 08., 11:33
Borok
6684
By

A Duna és a Garam kék szalagjai között fekvő muzslai borvidékről valószínűleg azt se tudnánk, hogy egyáltalán létezik, ha 2005-ben Bott Frigyes nem vág bele a birtoképítésbe.

De belevágott, és az elmúlt 13 év alatt messzire jutott. Olyan messzire, hogy most már a szortimenten belül új, biodinamikus borsorral jelentkezett.

Kézműves, biodinamikus? Kiüresedett szavak a marketing szolgálatában. De vannak, akik képesek valódi tartalommal megtölteni ezeket a hangalokokat.

Kép forrása: Bortársaság

Mint Bott Frigyes, aki nem csak eladható produktumot lát a borban. Sokkal inkább tudatos, fenntartható, a természettel párbeszédet folytató életformát.

Ennek a gondolkodásnak a lenyomata tükröződik biodinamikus, szűretlen boraiban.

A szűretlenség közös nevezője és egyben védjegye ezeknek a tételeknek. Ahogy a minimális hozzáadott kén is.

Az itt következő borok valójában házasítások, különböző metódusok cuvée-i: van bennük héjon áztatott, egész fürtös préselés, szénsavmacerációsan erjesztett, amforában nevelt tétel.

Szűretlen Olaszrizling 2017

Opálos, oolong teás szín. Illatában őszibarack, sárgabarack, töppedt szőlő és friss menta, zöld fűszerek, friss és szárított virágok.

Csontszáraz, ásványos íz, finom, de tapintható tanninok. Citrusosok, menta, rozmaring aromavilága kavarog minden kortyban.

Szűretlen Hárslevelű-Furmint 2017

Több benne a hárslevelű, mint a furmint, de a két fajta ízjegyeit nem tudom szétszálazni. Közös bennük, hogy mindkettőt egész fürtösen préselte Bott Frigyes.

A sor leggazdagabb tétele. Az oolong tea itt is elsők között jelentkezik, a citrusos-mézes aromák kettősségét aligha lehetne fokozni: akácvirág és zöldfűszer, narancs és méhviasz.

Csontszáraz, de nem szikár, hanem telt, sűrű, olajos-zsíros, nagy test.

Szűretlen Juhfark Vinculum 2017

Oolong tea illata, ásványok, barack, elegáns, feszes szerkezet. Egyszerre hűvös és meleg, savas és lágy, citrusos és pezsgős-aszús, mézes-gyümölcsös ízek váltakoznak izgalmas ritmusban. A korty hosszú, olajos, majd a végén mégis szikár és ásványos. Ez a kettősség további izgalmakat tartogat.

A juhfarkról somlói emlékek élnek bennem. Ha nagyon akarom, találok párhuzamot. De mintha ezek a borok túllépnének azon, hogy a fajtát keressük bennük.

Szűretlen Rosé 2017

Színe inkább siller, mint rosé. Illatában valamennyi piros gyümölcs ott tolakszik: eper, málna, ribizli, meggy, gránátalma. Ízében szomjoltó ribizli, friss savak. Rostos gyümölcslé izgalmas, fűszeres felhangokkal.

Messze túllép a megszokott rosékon.

Ami a kóstolási élményből napok múltán is megmarad:

  • Mintha ezek a borok jobban kinyitnák érzékszerveinket.
  • Más, az eddiginél is vonzóbb képet nyújtanak a szőlő levéről.
  • Újraértelmezik a bor fogalmát.
  • Jó lenne mindig ilyeneket inni.

Ebben legfeljebb csak az akadályozhat meg, hogy a Hárs-Furmint 10 500, a többi 7 200 forintba kerül.

Hiába, a természetességnek ára van.