Ez most a legdrágább bordeaux-i bor

2021. 02. 14., 19:52
Borok
5824
By

Loïc Pasquet szokatlan szőlőfajtákkal és szokatlan módszerekkel gazdálkodik 2,4 hektáros bordeaux-i (Graves) birtokán - írja a rollingpin.de.

2005-ben indult, 2019-ben pedig már az ő pincészetéből került ki az egész borvidék legdrágább bora, a 2015-ös évjáratú Liber Pater, amely 30 ezer euróért (több mint tízmillió forintért) kelt el palackonként.

Pasquet titka, hogy olyan ritka szőlőfajtákkal dolgozik, mint a castets, a tarney-coulant vagy a pardotte, gépek helyett pedig inkább a szamarak erejére támaszkodik.

Azt vette a fejébe, hogy olyan bordeaux-it akar készíteni, amilyet a 19. század elején ihattak az emberek, a filoxéravész és a napóleoni borklasszifikáció előtt.

A Liber Paterből mindössze 1200 palack készül évente. Hogy az íze tényleg olyan-e, mint 1855 előtt, senki sem tudja igazolni, a marketingfogás viszont sikeresnek bizonyult. A sztárszakértő, Robert Parker szerint ugyan a Liber Pater „abszurd módon túlárazott”, mégis akadnak emberek, akik akár milliókat is adnak érte.

A legdrágább bordeaux-i címet elnyerő bor amúgy átlagosan 4400 dollárba (1 300 000 Ft) kerül – ezzel a világ legdrágább borainak listáján a 30. helyen áll.

Loïc Pasquet módszereit és árait nem mindenki fogadja lelkesedéssel. 2015-ben ismeretlenek megrongálták az ültetvényei egy részét, a hatóság pedig úgy döntött, hogy a Liber Pater nem viselheti az Appellation d’Origine Controlée (AOC) Graves eredetmegjelölést, mivel a borász nem tarja magát az előírásokhoz. Például túl sokféle szőlőfajtát telepített a megengedettnél kisebb helyen, és nem hajlandó semmiféle gyomirtószert használni.

forrás: rollingpin.de / nyitókép: pxhere.com free stockphoto