Ezek tényleg örömborok

2020. 08. 28., 18:50
Borok
3186
By

Bott Frigyes azon kevés borászok közé tartozik, akik évjáratról évjáratra képesek meglepni.

Borai belső, lelki-szellemi fejlődésének egzakt lenyomatai.

Szortimentjének két (valójában három, de a harmadikat még nem tudtam beszerezni) új darabja hűen tükrözi filozófiáját: a természetesség mindenek előtt.

Spontán erjedés, minimális kénhasználat még mindig hókuszpókusznak tűnhet, Bott boraiban azonban érezni, hogy mindennek valós alapja van. Ő aztán tényleg nem a divatot követi. Ő műfajteremtő, következetes, és hiteles.

Bott Frigyes Just Enjoy Rosé 2019

Biodinamikusan művelt kékfrankosból szűrt rozéja a nyár egyik legnagyobb élménye. Egy napig héjon ázott, préselés után öthektós hordókban spontán erjedt, majd érlelődött nyolc hónapon át.

Már az első pohár is opálos, a többi még inkább. A finomseprő - nevéhez hűen - további szofisztikált aromákkal gazdagítja a bor illatát, ízét, struktúráját. A nyár valamennyi gyümölcse benne van. Szűretlen gyümölcslé.

De csendben ott figyelnek a finom savak, a kerek kis tanninok, a borszerűség alapkövei. Húsos, sűrű, gazdag, mégis könnyed, bohókás, életvidám.

Bott Frigyes Just Enjoy White 2019

Fehér párja hasonló szerzet. Nagyobbik fele tramini, kisebbik olaszrizling. Illatban-ízben is a traminié a főszerep. Tombol a rózsa illata, mellette fehér húsú őszibarack, akácvirág, akácméz.

A legviccesebb az egészben, ha vakon kóstolnám, akár magas hegyi oolong teának is elmenne. Az ásványoktól a teás zamatokig minden benne van ebben a borban.

A tramini bogyón belül erjesztett, úgynevezett szénsavmacerációval készült, ami az egekig tuningolta az aromakészletet.

Mégsem olyan, mint egy parfüm, hanem olyan, mint egy bor. Egy igazi bor.

Ezek tényleg örömborok. Nem kell rajtuk gondolkodni, nem kell őket megfejteni. Csak örülni kell nekik, felhőtlenül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Interaktív lett Bott Frigyes legújabb bora

Bott Frigyes szintet lépett

+++

Amit a szénsavmacerációról tudni érdemes

Először 1935-ben Flanzy professzor, a narbonne-i Borászati Kutatóállomás igazgatója vezette be az úgynevezett szénsavmacerációs eljárást. Lényege: a szőlőfürtök az erjesztő tartályban saját súlyuknál fogva összepréselik egymást, kinyomnak magukból bizonyos mennyiségű mustot. 

A mustban elindul az erjedés, a képződött széndioxid, illetve a hozzáadott szén-dioxid elzárja a levegőtől az ép szőlőszemeket is. A szőlőbogyókban szintén elindul egyfajta erjedés, gyorsabban kialakul a majdani bor alkohol- és savszerkezete, továbbá különleges illó anyagok adnak neki speciális aromatikát (banán-málna). 

Rövid ideig tartó (néhány napos) erjesztés után kíméletesen kipréselik a szőlőbogyókból a mustot, majd a normál borkészítési eljárásokkal folytatják tovább az erjesztést.

(Fotók: gusto.hu)