Ha ez nem irányítja a nemzetközi figyelmet a magyar borra, akkor semmi sem
A világ legismertebb borszaklapja, a brit Decanter májusi számában 36 oldalas mellékletben mutatja be a magyar borokat és borvidékeket nemcsak a szigetország, hanem az Egyesült Államok közönségének is.
Hazai szakemberek nélkül ez természetesen nem valósulhatna meg, a kiadvány létrejöttében oroszlánrészt vállalt Toronyi Zsuzsa, aki a Wines of Hungary UK tulajdonosaként évek óta a magyar bormarketing előretolt helyőrsége Londonban.
Hozza-viszi a híres angol borszakértőket, megrendezi a brit fővárosban a Furmint Februárt, és egyáltalán, a legtöbbet teszi külföldön a magyar borért.
A melléklet tartalmából:
- Oz Clarke on Hungary
- Top 30 Hungarian wines
- Around Hungary’s wine regions
- Furmint in focus
- Top 6 other native grapes
- Sweet Tokaji
- Travel: 10 destinations for wine lovers in Budapest
A sorból most csak egyet emelnénk ki. A 30 legjobb magyar bor Caroline Gilby Master of Wine és Czinki Tamás Master Sommelier válogatása-ajánlása. A Borsmenta magazint idézzük:
„A lista élén a Kolonics Pince 2018-as Nagy-Somlói Hárslevelűje áll 96 ponttal, a nagy vörösborokat is megelőzve. 95 pontot érdemelt Kreinbacherék Brut Classic pezsgője, valamint Vida Péter szekszárdi Bonsai kadarkája, a Sauska Villány Siklósi Cabernet Franc-ja és a St. Andrea Borászat Merengő Egri Bikavér Superior bora (valamennyi 2018-as évjárat), de a kóstolt tételek egyike se kapott 89-nél alacsonyabb pontszámot.
Caroline Gilby a száraz furmintoknak és a tokaji édeseknek is szentelt egy-egy írást, listázva a szerinte kiemelkedőket.
A szárazak között Szepsy 2017-es Urbánja, Sauska Birsalmása, Zsiraiék Szent Tamása, a Tokaj Nobilis Barakonyija, a Barta Pince Öreg Királya és a Sanzon Tokaj Rány Furmintja szerepel a sorban, az édeseknél a Szepsy, a Pajzos, a Disznókő és a Royal Tokaji egy-egy aszúját, valamint a Juliet Victor és a Demetervin szamorodniját emelte ki a szakértő. A pontszámok 91 és 97 között mozognak.”