Ilyen a jó fröccsbor

2022. 07. 03., 16:21
Borok
9449

A fröccsbor rég elveszítette pejoratív jelentését, már az sem kérdés, hogy jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni. Összegyűjtöttük a tíz legjobb fröccsnek valót.

A valódi fröccs a fanatikusok szerint fehérborból készül. Alapszabály, hogy a legfrissebb évjáratú, reduktív, nem túl harsány, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös fehérbort válasszuk. A fröccs lényege a szomjoltó savankás vitalitás. 

Leginkább a reduktív olaszrizling a született fröccsnek való, főleg a Csopaki-Balatonfüredi régióból. 

Akik az illatosabb borokat szeretik, azoknak cserszegi fűszerest vagy irsai olivért, esetleg királyleánykát érdemes buborékosítani. 

Vannak, akik vörösbort szeretnek megviccelni szódával, nekik azt ajánljuk, mindenképpen valami könnyű, hordót nem látott, reduktív tételt válasszanak, kadarkát, zweigeltet vagy egy könnyű pinot noirt.

A rozéfröccs az utóbbi években divattá vált. Ha rozéból igazi frissítőre vágyunk, érdemes savasabb, fanyarabb tételt választani. A nagyon-nagyon tutti-fruttira hajazó pinkik hamar elveszítik vibráló borszerűségüket és édeskés málnaszörppé válnak.

A fröccsöt, mint köztudott, Fáy Ádám fóti pincéjében forradalmasították 1842. október 5-én. Az egybegyűlteket Jedlik Ányos első szódavizes palackjának bemutatója vonzotta oda, Vörösmarty Mihály is jelen volt, állítólag ő keresztelte a szódával spriccelt bort fröccsnek.

A fröccs lényege a keverési arányban ragadható meg. Az aránypárok felsorolását és elnevezését itt és most csak a legfontosabbakra szorítkozva vázoljuk.

  • Klasszikus fröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
  • Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
  • Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
  • Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
  • Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
  • Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda
  • Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda
  • Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, amely megvicceli a bort.

Szóda vagy ásványvíz?

Vannak, akik már a kérdésért megköveznének. Persze, hogy a szikvíz a fröccsbor igazi társa, de az ásványvizek között is akadhat megfelelő. A lényeg, hogyha ásványvízzel készítjük a fröccsöt, „savankás” típusba tartozót válasszunk.

Top 10 fröccsbor (A sorrend nem értékítélet)

1. Jásdi Terasz Cuvée 2021

Cserszegi fűszeres, chardonnay és olaszrizling cuvée-je. Lime, zöldalma, citrusofélék illatban-ízben, élénk savak a korty végén.

2. Béla és Bandi Olaszrizling 2021

Balatonszőlősi dűlők termése. Élénk savak, diszkréten gyümölcsös korty, citrusos lecsengés. 

3. Etyeki Kúria Irsai Olivér 2021

Illatában fehér virágok, grapefruit és déligyümölcsök. Lendületes korty, jó savak, citrusok.

4. Laposa Friss 2021

Badacsonyi olaszrizling könnyű, zamatos, érthető, élénk, intenzív savakkal. 

5. Pannonhalmi Főapátság Tricollis Fehér 2021

Olaszrizling, királyleányka, rajnai rizling, pinot blanc, tramini házasítása. Bár a többihez képest egy árnyalattal testesebb, traminis fűszeressége és élénk citrusossága szódával is jól működik. 

6. Figula Olaszrizling 2021

A szerkezet itt is komplexebb, mint amit egy alapbortól elvárnánk, de zöldalmás, fehér virágos, citrusos aromái buborékok után kiáltanak. 

7. Bolyki Királyleányka 2021

Könnyed, virágos, vitális savú. Kisfröccsnek pont jó.

8. Grüner Veltliner Reserve 2020 Österreich

Fajtajelleges illat és íz. Bár 2020-as, elképesztően friss és vibráló. Diszkréten virágos, gyümölcsös ízét élénk savak keretezik. Az egyik legjobb fröccsélmény. Mindössze 999 forint a Lidlben. 

9. Légli 333 2021

Egy nagy klasszikus friss, ropogós savakkal, irsai olivér virágos dominanciájával. Alacsony alkoholtartalma külön erény a fröccsösítésnél.

10. Nyakas Irsai Olivér 2021

Citrusos-virágos aromák, könnyed korty, friss savérzet, szőlőízű lecsengés.