Kiosztották a Par Excellence díjakat

2020. 12. 14., 18:09
Borok
2526
By

A Magyar Sommelier Szövetség idén hetedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján. 

Ebben a napjainkra komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és  magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.

  • Termelő kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl kapta az elismerést.

A 10 hektárnyi saját termőterületén szinte csak a Rajnai Rizling fajtát művelő borászatot 2004-ben egy svéd testvérpár alapította, akik ebből a gazdag aromatikájú szőlőfajtából intenzív illatokkal és ásványossággal rendelkező, a különböző dűlők jegyeit jól kifejező borokat készítenek, évente 10-15 ezer palacknyi mennyiségben. 

  • Kereskedő kategóriában a budapesti Borvár érdemesült a díjra.

Ez a családi vállalkozás 2011 óta forgalmaz minőségi magyar borokat, amelyek akkor még csak másfél tucatnyi pincészetből kerültek ki, de napjainkban már 70-nek a tételi alkotják a színes portfóliót. Közöttük egyre hangsúlyosabban vannak jelen a kis-és közepes családi vállalkozások.

Az alapításának 6 éves évfordulóját rövidesen ünneplő étterem, amely a főváros egyik patinás épületében működik, megnyitását követően hamar az ország legjobbjai közé került.

Vajdasági születésű, aki magyar nyelv és irodalom szakos hallgatóként két egyetemi lapot is jegyzett Pécsett. Sajátjaként 2008-ban indította el a Pécsi Borozó magazint, amelynek nyomtatott változata a közelmúltig 50 kiadást élt meg, illetve főszerkesztésével online felületen továbbra is megjelenik.

  • Oktató kategóriában Hegedűs Péter Flórián nyerte el a díjat.

A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének  mestertanára, korábban 5 éven át a Budapesti Gazdasági Egyetemen témavezetőként tanította a szállodai vendéglátás menedzsmentet.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.